rondel

#przekąski, #kuchnia amerykańska, #mąka kukurydziana, #proszek do pieczenia, #olej, #parówki, #Thermomix

24 kwietnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Corn dogi 

Szybki przepis na amerykański fast food.

Idealny na przekąskę.

Dobry zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepis ze strony https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 10 parówek 

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jajka

  • 1 płaska łyżka cukru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki soli

  • olej do smażenia

  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Parówki obrać z folii, przeciąć na połowę. Każdy kawałek nabić na patyczek do szaszłyka. W misce wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, kukurydzianą, cukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Jajko dokładnie wymieszać z mlekiem, dodać do suchych składników. Całość wymieszać na jednolite, gęste ciasto. Nadziane na patyczki połówki parówek zanurzać w gęstym cieście, piec na rozgrzanym oleju (maksymalnie po 2 sztuki na raz, od razu wypływają). Upieczone układać na ręczniku papierowym.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Parówki obrać z folii, przeciąć na połowę. Każdy kawałek nabić na patyczek do szaszłyka. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mleko, cukier, proszek do pieczenia, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, jajka i sól, zmiksować 40 sekund/obr. 4. Ciasto przelać do innego naczynia. Nadziane na patyczki połówki parówek zanurzać w gęstym cieście, piec na rozgrzanym oleju (maksymalnie po 2 sztuki na raz, od razu wypływają). Upieczone układać na ręczniku papierowym.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: