#cukinia, #cebula, #por, #czosnek, #pieczarki, #szczypiorek, #pietruszka, #ser żółty, #dania główne, #mięso mielone, #olej, #sos sojowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i bardzo sycąca cukinia faszerowana.
#przepis autorski
1 duża cukinia
4 duże pieczarki
olej do smażenia
1 cebula
3 ząbki czosnku
250 g mięsa mielonego
kawałek pora
120 g sera żółtego
0,5 pęczka szczypiorku
0,5 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz czarny mielony
2 łyżki sosu sojowego
Wykonanie tradycyjne:
Wykonanie w Thermomixie:
Cukinię dokładnie umyć, przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżki wybrać cały miąższ (nie można uszkodzić skóry). Z wybranego miąższu usunąć gniazda nasienne, resztę pokroić w kostkę, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 10 sekund/obr. 10. Ser przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia włożyć natkę pietruszki i szczypiorek, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia włożyć obrane i pokrojone: cebulę, czosnek, por oraz pieczarki, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej (3 łyżki) i mięso mielone, dusić 5 minuty/120ºC/obr. 2. Dodać miąższ z cukinii, dusić bez założonej miarki 10 minut/120°C/obr. 1. Nadzienie przełożyć do koszyczka, odsączyć nadmiar płynu. Do naczynia miksującego włożyć odsączone nadzienie odstawioną pietruszkę i szczypiorek, 0,25 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu i sos sojowy, wymieszać 5 sekund/obroty wsteczne/obr. 3. Tak przygotowanym nadzieniem faszerować połówki cukinii. Posypać odstawionym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 30 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: