rondel

#cukinia, #cebula, #por, #czosnek, #pieczarki, #szczypiorek, #pietruszka, #ser żółty, #dania główne, #mięso mielone, #olej, #sos sojowy, #Thermomix

12 czerwca 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Cukinia faszerowana

Pyszna i bardzo sycąca cukinia faszerowana.

#przepis autorski

Składniki

  • 1 duża cukinia

  • 4 duże pieczarki

  • olej do smażenia

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 250 g mięsa mielonego

  • kawałek pora

  • 120 g sera żółtego 

  • 0,5 pęczka szczypiorku

  • 0,5 pęczka natki pietruszki

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Cukinię dokładnie umyć, przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżki wybrać cały miąższ (nie można uszkodzić skóry). Z wybranego miąższu usunąć gniazda nasienne, resztę pokroić w kostkę, odstawić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić wraz z porem w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, wrzucić do cebuli z porem. Smażyć 2-3 minuty. Potem dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Gdy mięso się zetnie dodać miąższ z cukinii. Smażyć, aż do odparowania nadmiaru płynu. Na końcu dodać natkę pietruszki i szczypiorek, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Tak przygotowanym nadzieniem faszerować połówki cukinii. Posypać odstawionym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 30 minut.
 

Wykonanie w Thermomixie:

Cukinię dokładnie umyć, przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżki wybrać cały miąższ (nie można uszkodzić skóry). Z wybranego miąższu usunąć gniazda nasienne, resztę pokroić w kostkę, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 10 sekund/obr. 10. Ser przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia włożyć natkę pietruszki i szczypiorek, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia włożyć obrane i pokrojone:  cebulę, czosnek, por oraz pieczarki, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej (3 łyżki) i mięso mielone, dusić 5 minuty/120ºC/obr. 2. Dodać miąższ z cukinii, dusić bez założonej miarki 10 minut/120°C/obr. 1. Nadzienie przełożyć do koszyczka, odsączyć nadmiar płynu. Do naczynia miksującego włożyć odsączone nadzienie odstawioną pietruszkę i szczypiorek, 0,25 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu i sos sojowy, wymieszać 5 sekund/obroty wsteczne/obr. 3. Tak przygotowanym nadzieniem faszerować połówki cukinii. Posypać odstawionym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 30 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: