#cukinia, #cebula, #papryka, #czosnek, #pomidor, #chili, #pietruszka, #ser żółty, #dania główne, #mięso mielone, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Dostałam kilka cukinii od sąsiadki.
Nie przepadam za nią, ale postanowiłam coś z niej zrobić.
Przepis znalazłam na stronie https://kuron.com.pl/ i postanowiłam go wypróbować.
Serdecznie polecam, palce lizać ;)
Odrobinę go przerobiłam.
1 duża cukinia
olej do smażenia
1 cebula
1 papryka czerwona
3 ząbki czosnku
250 g mięsa mielonego
2 pomidory
0,5 pęczka natki pietruszki
100 g sera żółtego
sól
pieprz czarny mielony
sos chili
Wykonanie tradycyjne:
Wykonanie w Thermomixie:
Cukinię dokładnie umyć, przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżki wybrać cały miąższ (nie można uszkodzić skóry). Z wybranego miąższu usunąć gniazda nasienne, resztę pokroić w kostkę, doprawić 0,25 łyżeczki solą i 0,25 łyżeczki pieprzem. Odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 10 sekund/obr. 10. Ser przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Paprykę i pomidory umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia włożyć obrane cebulę i czosnek, paprykę oraz pomidory, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej (3 łyżki) i mięso mielone, dusić 5 minuty/120ºC/obr. 2. Dodać miąższ z cukinii, dusić bez założonej miarki 10 minut/120°C/obr. 1. Nadzienie przełożyć do koszyczka, odsączyć nadmiar płynu. Do naczynia miksującego włożyć odsączone nadzienie odstawioną pietruszkę, 0,5 łyżeczki sosu chili, 0,25 łyżeczki soli i 0,25 łyżeczki pieprzu, wymieszać 5 sekund/obroty wsteczne/obr. 3. Tak przygotowanym nadzieniem faszerować połówki cukinii. Posypać odstawionym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 30 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: