Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Cukinię dokładnie umyć, przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżki wybrać cały miąższ (nie można uszkodzić skóry). Z wybranego miąższu usunąć gniazda nasienne, resztę pokroić w kostkę, doprawić 0,25 łyżeczki solą i 0,25 łyżeczki pieprzem. Odstawić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Paprykę i pomidory umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Obraną cebulę oraz natkę pietruszki pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać do niej paprykę, smażyć aż zmięknie. Potem dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory i miąższ z cukinii. Smażyć, aż do odparowania nadmiaru płynu. Na końcu dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem chili. Tak przygotowanym nadzieniem faszerować połówki cukinii. Posypać odstawionym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku (180ºC, góra-dół) około 30 minut.
 

Wykonanie w Thermomixie:

Cukinię dokładnie umyć, przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżki wybrać cały miąższ (nie można uszkodzić skóry). Z wybranego miąższu usunąć gniazda nasienne, resztę pokroić w kostkę, doprawić 0,25 łyżeczki solą i 0,25 łyżeczki pieprzem. Odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 10 sekund/obr. 10. Ser przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Paprykę i pomidory umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia włożyć obrane cebulę i czosnek, paprykę oraz pomidory, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej (3 łyżki) i mięso mielone, dusić 5 minuty/120ºC/obr. 2. Dodać miąższ z cukinii, dusić bez założonej miarki 10 minut/120°C/obr. 1. Nadzienie przełożyć do koszyczka, odsączyć nadmiar płynu. Do naczynia miksującego włożyć odsączone nadzienie odstawioną pietruszkę, 0,5 łyżeczki sosu chili, 0,25 łyżeczki soli i 0,25 łyżeczki pieprzu, wymieszać 5 sekund/obroty wsteczne/obr. 3. Tak przygotowanym nadzieniem faszerować połówki cukinii. Posypać odstawionym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku (180ºC, góra-dół) około 30 minut.

Sposób przygotowania

  • 1 duża cukinia

  • olej do smażenia

  • 1 cebula

  • 1 papryka czerwona

  • 3 ząbki czosnku

  • 250 g mięsa mielonego

  • 2 pomidory

  • 0,5 pęczka natki pietruszki

  • 100 g sera żółtego gouda

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • sos chili 

Składniki

Dostałam kilka cukinii od sąsiadki.

Nie przepadam za nią, ale postanowiłam coś z niej zrobić.

Znalazłam przepis na stronie https://kuron.com.pl/ i postanowiłam go wypróbować.

Serdecznie polecam, palce lizać ;)

Odrobinę go zmodyfikowałam.

Cukinia faszerowana wg Jakuba Kuronia

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

06 listopada 2020

#cukinia, #cebula, #papryka, #czosnek, #pomidory, #chili, #pietruszka, #ser żółty, #dania główne, #mięso mielone, #olej, #Thermomix

rondel