Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Cukinię dokładnie umyć, przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżki wybrać cały miąższ (nie można uszkodzić skóry). Z wybranego miąższu usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wydrążone warzywa doprawić solą i pieprzem. Paprykę, pomidory, czosnek,cebulę i natkę pietruszki pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać do nie paprykę, smażyć aż zmięknie. Potem dodać czosnek. Po 2 minutach smażenia dodać mięso mielone. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory i miąższ z cukinii. Smażyć, aż do odparowania nadmiaru płynu. Na końcu dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem chili. Tak przygotowanym nadzieniem faszerować połówki cukinii. Posypać startym żółtym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku (180ºC, góra-dół) około 30 minut.

Sposób przygotowania

  • 1 duża cukinia

  • olej do smażenia

  • 1 cebula

  • 1 papryka czerwona

  • 3 ząbki czosnku

  • 250 g mięsa mielonego

  • 2 pomidory

  • 0,5 pęczka natki pietruszki

  • 100 g żółtego sera

  • sól

  • pieprz

  • sos chili 

Składniki

Dostałam kilka cukinii od sąsiadki.

Nie przepadam za nią, ale postanowiłam coś z niej zrobić.

Znalazłam przepis na stronie https://kuron.com.pl/ i postanowiłam go wypróbować.

Serdecznie polecam, palce lizać ;)

Odrobinę go zmodyfikowałam.

Cukinia faszerowana wg Jakuba Kuronia

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

06 listopada 2020

#cukinia, #cebula, #papryka, #czosnek, #pomidory, #chili, #pietruszka, #ser żółty, #dania główne

rondel