#desery, #babeczki, #cynamon, #dżem
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kruche babeczki o smaku cynamonowym z przepysznym nadzieniem.
Przepis ze strony https://smakolykibereniki.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
100 g masła
2 żółtka
5 łyżek cukru
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
Dżem jabłkowy:
woda
jabłka
cukier
Wykonanie tradycyjne:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlać trochę wody, wsypać starte jabłka. Dusić pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną (co jakiś czas mieszając). Na końcu odkryć, doprawić cukrem. Prażyć, aż woda odparuje a cukier całkowicie się rozpuści.
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, cukier, sól i cynamon, wyrobić ciasto. Rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Szklanką wyciąć 24 takie same kółka. 12 z nich włożyć do wyłożonej papilotkami formy na muffinki. Do każdej z nich dać po 1,5-2 łyżeczek dżemu jabłkowego. Przykryć drugim kółkiem, dobrze docisnąć brzegi. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg).
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: