Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlać trochę wody, wsypać starte jabłka. Dusić pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną (co jakiś czas mieszając). Na końcu odkryć, doprawić cukrem. Prażyć, aż woda odparuje a cukier całkowicie się rozpuści.

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, cukier, sól i cynamon, wyrobić ciasto. Rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Szklanką wyciąć 24 takie same kółka. 12 z nich włożyć do wyłożonej papilotkami formy na muffinki. Do każdej z nich dać po 1,5-2 łyżeczek dżemu jabłkowego.  Przykryć drugim kółkiem, dobrze docisnąć brzegi. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg). 

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 100 g masła

  • 2 żółtka

  • 5 łyżek cukru

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka cynamonu

Dżem jabłkowy:

  • woda

  • jabłka

  • cukier

Składniki

Kruche babeczki o smaku cynamonowym z przepysznym nadzieniem.

Przepis ze strony https://smakolykibereniki.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Cynamonowe kruche babeczki z dżemem jabłkowym

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

01 czerwca 2021

#desery, #babeczki, #cynamon, #dżem

rondel