Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę, cukier, sól, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać kefir, mleko i jajka, dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta. Smażyć na rozgrzanym oleju (niezbyt mocnym, aby zdążyły się upiec w środku). 

 

Wykonanie na Thermomixie:

Do naczynia miksującego dać kefir, mleko, jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier. Wymieszać 1 minuta/obr. 6. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta. Smażyć na rozgrzanym oleju (niezbyt mocnym, aby zdążyły się upiec w środku). 

Sposób przygotowania

  • 1,5 szklanki kefiru

  • 1 szklanka mleka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1,5 łyżeczki cynamonu

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 3 łyżki cukru

  • 2 jabłka

  • olej do smażenia

Składniki

Miałam ochotę na małe co nieco z dodatkiem jabłka i cynamonu.

I tak powstały te pyszne racuchy.

Cynamonowe racuchy z jabłkami

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

06 października 2021

#racuchy, #desery, #kefir, #soda,  #cynamon, #proszek do pieczenia, #Thermomix

rondel