#racuchy, #desery, #kefir, #soda oczyszczona, #cynamon, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Miałam ochotę na małe co nieco z dodatkiem jabłka i cynamonu.
I tak powstały te pyszne racuchy.
#przepis autorski
1,5 szklanki kefiru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 jabłka
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę, cukier, sól, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać kefir, mleko i jajka, dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta. Ciasto przelać do innego naczynia. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
Wykonanie na Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać kefir, mleko, jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier. Wymieszać 1 minuta/obr. 6. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do innego naczynia. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: