rondel

#racuchy, #desery, #kefir, #soda oczyszczona, #cynamon, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #olej, #Thermomix

06 października 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Cynamonowe racuchy z jabłkami

Miałam ochotę na małe co nieco z dodatkiem jabłka i cynamonu.

I tak powstały te pyszne racuchy.

#przepis autorski

Składniki

  • 1,5 szklanki kefiru

  • 1 szklanka mleka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1,5 łyżeczki cynamonu

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 3 łyżki cukru

  • 2 jabłka

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę, cukier, sól, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać kefir, mleko i jajka, dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta. Ciasto przelać do innego naczynia. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron.

 

Wykonanie na Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać kefir, mleko, jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier. Wymieszać 1 minuta/obr. 6. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do innego naczynia. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: