Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać cukier, jajko i sok z cytryny. Zarobić ciasto nożem, a następnie wyrobić ręka. Owinąć folią spożywczą, wstawić na 60 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (na około 0,5 cm), wyciąć foremką ciasteczka. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku  nagrzanym do 180ºC (termoobieg) na złoty kolor (10-15 minut). Posypać cukrem pudrem zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Sposób przygotowania

Na 180 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej

  • 135 g margaryny / masła

  • 100 g cukru pudru + do oprószenia

  • 1 jajko

  • sok z połowy cytryny

Składniki

Pyszne, odrobinę cytrynowe ciasteczka.

Cytrynowe dzwonki

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

29 listopada 2021

#ciasteczka, #desery, #cytryna

rondel