#ciasta, #desery, #kefir, #kakao, #soda oczyszczona, #olej, #cukier puder, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i wilgotne, mocno czekoladowe ciasto.
Przepis znalazłam na stronie https://haps.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
400 g kefiru
400 g mąki pszennej
2 jajka
5 łyżek kakao
250 g cukru
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
150 ml oleju
szczypta soli
cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, przesiane kakao, sól i sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszać. W mniejszej misce wymieszać olej, jajka i kefir w temperaturze pokojowej. Zawartość obydwu misek dokładnie wymieszać. Przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) do tzw. suchego patyczka (około 40 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, sól, olej, jajka i kefir w temperaturze pokojowej, wymieszać 1 minutę/obr. 3. Przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) do tzw. suchego patyczka (około 40 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: