#zupa, #czosnek, #cebula, #oliwa z oliwek, #majeranek, #sotarella, #ziemniaki, #grzanki, #szczypiorek, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Samo zdrowie na talerzu.
Przepis znalazłam na stronie https://www.czteryfajery.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
15 ząbków czosnku
1 cebula
5 ziemniaków
1 litr bulionu drobiowego / rosołu
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki majeranku suszonego
pokrojony szczypiorek
50 g sera sotarella
grzanki
Wykonanie tradycyjne:
Ser sotarella zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić. Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło i oliwę z oliwek. Cebulę i czosnek obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dodać obrane, umyte, pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusić jakiś czas na małym ogniu często mieszając. Następnie dodać bulion drobiowy / rosół, roztarty w palcach majeranek oraz sól, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami, startym serem sotarella i szczypiorkiem.
Wykonanie w Thermomixie:
Ser sotarella zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane cebulę oraz czosnek, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Zgarnąć je kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, oliwę z oliwek oraz obrane, umyte, pokrojone na kawałki ziemniaki, dusić 5 minut/120ºC/obr. 1. Dodać rosół / bulion drobiowy, sól i majeranek, gotować 15 - 20 minut/100ºC/obr. 2. Na samym końcu zmiksować 1,5 minuty/obr. 1-9 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami, startym serem i szczypiorkiem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: