rondel

#zupa, #czosnek, #cebula, #oliwa z oliwek, #majeranek, #sotarella, #ziemniaki, #grzanki, #szczypiorek, #Thermomix

22 marca 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Czeska zupa czosnkowa

Samo zdrowie na talerzu.

Przepis znalazłam na stronie https://www.czteryfajery.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 15 ząbków czosnku

  • 1 cebula

  • 5 ziemniaków

  • 1 litr bulionu drobiowego  / rosołu

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli

  • 0,5 łyżeczki majeranku suszonego

  • pokrojony szczypiorek

  • 50 g sera sotarella

  • grzanki

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ser sotarella zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić. Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło i oliwę z oliwek. Cebulę i czosnek obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dodać obrane, umyte, pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusić jakiś czas na małym ogniu często mieszając. Następnie dodać bulion drobiowy / rosół, roztarty w palcach majeranek oraz sól, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami, startym serem sotarella i szczypiorkiem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Ser sotarella zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane cebulę oraz czosnek, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Zgarnąć je kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, oliwę z oliwek oraz obrane, umyte, pokrojone na kawałki ziemniaki, dusić 5 minut/120ºC/obr. 1. Dodać rosół / bulion drobiowy, sól i majeranek, gotować 15 - 20 minut/100ºC/obr. 2. Na samym końcu zmiksować 1,5 minuty/obr. 1-9 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami, startym serem i szczypiorkiem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: