#dania główne, #kuchnia czeska, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny i wcale nie taki trudny do zrobienia czeski knedel.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
120 g mleka
1 płaska łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
300 g mąki + 1 łyżka
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
500 g wody do gotowania
Wykonanie tradycyjne:
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Wymieszać, odstawić na 15 minut. Do rozczynu przesiać resztę mąki, dodać sól i rozkłócone jajko. Wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, uformować "bochenek". Przełożyć go do wkładu do gotowania na parze, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 20 minut do podwojenia objętości. Gotować na parze około 25 minut. Podawać gorące pokrojone w plastry np. z bitkami czy gulaszem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać cukier, ciepłe mleko, mąkę, jajko, sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować "bochenek". Dolną część przystawki Varoma posmarować masłem. włożyć do niego knedla, przykryć pokrywą przystawki Varoma. Odstawić na 20 minut do podwojenia objętości. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma wraz z knedlem. Gotować na parze około 25 minut/Varoma/obr. 1. Przed zdjęciem pokrywy odczekać 2 minuty. Podawać gorące pokrojone w plastry np. z bitkami czy gulaszem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: