rondel

#desery, #galaretka, #mleko skondensowane, #Thermomix

01 marca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Deser tęczowy II

Rozpływający się w ustach deser w sam raz na imprezę dla dzieci i nie tylko.

Składniki

  • galaretka bananowa

  • galaretka pomarańczowa

  • galaretka malinowa

  • galaretka agrestowa

  • galaretka owoce leśne

  • 1250 ml gorącej wody

  • 485 g mleka skondensowanego słodzonego

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Galaretkę bananową rozpuścić w 250 ml wody, dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem wtedy masa jest "puszysta"). Wylać do silikonowej formy lub blachy wyłożonej folia spożywczą. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml wody, dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, dokładnie wymieszać. Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę bananową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Galaretkę malinową rozpuścić w 250 ml wody, dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, dokładnie wymieszać. Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę pomarańczową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wody, dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, dokładnie wymieszać. Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę malinową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Galaretkę owoce leśne rozpuścić w 250 ml wody, dodać do niej 85 g mleka skondensowanego słodzonego, dokładnie wymieszać. Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę agrestową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Kroić w kostkę lub paski. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 250 ml wody, dodać galaretkę bananową, podgrzewać 5 minut/90°C/obr. 2. Dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, wymieszać 1 minutę/obr. 3. Wylać do silikonowej formy lub blachy wyłożonej folia spożywczą. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 250 ml wody, dodać galaretkę pomarańczową, podgrzewać 5 minut/90°C/obr. 2. Dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, wymieszać 1 minutę/obr. 3.  Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę bananową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 250 ml wody, dodać galaretkę malinową, podgrzewać 5 minut/90°C/obr. 2. Dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, wymieszać 1 minutę/obr. 3.  Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę pomarańczową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 250 ml wody, dodać galaretkę agrestową, podgrzewać 5 minut/90°C/obr. 2. Dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, wymieszać 1 minutę/obr. 3.  Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę malinową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 250 ml wody, dodać galaretkę owoce leśne, podgrzewać 5 minut/90°C/obr. 2. Dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, wymieszać 1 minutę/obr. 3.  Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę agrestową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Kroić w kostkę lub paski. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: