#desery, #galaretka, #mleko skondensowane, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Rozpływający się w ustach deser w sam raz na imprezę dla dzieci i nie tylko.
galaretka bananowa
galaretka pomarańczowa
galaretka malinowa
galaretka agrestowa
galaretka owoce leśne
1250 ml gorącej wody
485 g mleka skondensowanego słodzonego
Wykonanie tradycyjne:
Galaretkę bananową rozpuścić w 250 ml wody, dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem wtedy masa jest "puszysta"). Wylać do silikonowej formy lub blachy wyłożonej folia spożywczą. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml wody, dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, dokładnie wymieszać. Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę bananową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Galaretkę malinową rozpuścić w 250 ml wody, dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, dokładnie wymieszać. Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę pomarańczową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wody, dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, dokładnie wymieszać. Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę malinową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Galaretkę owoce leśne rozpuścić w 250 ml wody, dodać do niej 85 g mleka skondensowanego słodzonego, dokładnie wymieszać. Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę agrestową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Kroić w kostkę lub paski.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 250 ml wody, dodać galaretkę bananową, podgrzewać 5 minut/90°C/obr. 2. Dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, wymieszać 1 minutę/obr. 3. Wylać do silikonowej formy lub blachy wyłożonej folia spożywczą. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 250 ml wody, dodać galaretkę pomarańczową, podgrzewać 5 minut/90°C/obr. 2. Dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, wymieszać 1 minutę/obr. 3. Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę bananową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 250 ml wody, dodać galaretkę malinową, podgrzewać 5 minut/90°C/obr. 2. Dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, wymieszać 1 minutę/obr. 3. Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę pomarańczową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 250 ml wody, dodać galaretkę agrestową, podgrzewać 5 minut/90°C/obr. 2. Dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, wymieszać 1 minutę/obr. 3. Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę malinową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 250 ml wody, dodać galaretkę owoce leśne, podgrzewać 5 minut/90°C/obr. 2. Dodać do niej 100 g mleka skondensowanego słodzonego, wymieszać 1 minutę/obr. 3. Delikatnie przestudzić. Wylać na galaretkę agrestową. Schować do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Kroić w kostkę lub paski.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: