rondel

#pieczywo, #pita, #kuchnia Bliskiego Wschodu, #drożdże, #oliwa z oliwek, #Thermomix

14 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Domowa pita 

Prosty i szybki przepis na domowy chlebek pita.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej 

  • 220 ml ciepłej wody

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę oraz sól, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę z oliwek. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić. Podzielić na 6 równych części. Każdą uformować na kształt kuli, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy około 15 cm. Piekarnik nagrzać do 230°C (termoobieg). Blachę na której będą pieczone chlebki pita zostawić w piekarniku. Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę na gorącą blachę przełożyć 3 gotowe do pieczenia chlebki pita. Piec około 8-10 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać 1 minutę/37°C/obr. 2. Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do dużej, natłuszczonej miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić. Podzielić na 6 równych części. Każdą uformować na kształt kuli, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy około 15 cm. Piekarnik nagrzać do 230°C (termoobieg). Blachę na której będą pieczone chlebki pita zostawić w piekarniku. Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę na gorącą blachę przełożyć 3 gotowe do pieczenia chlebki pita. Piec około 8-10 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: