rondel

#pizza, #papryka, #cebula, #drożdże, #ser żółty, #ketchup, #olej, #danie główne, #sos pomidorowy, #Thermomix

08 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Domowa pizza

Pyszna, chrupiąca, cieniutka, prawie jak z pizzeri ;)

Przepis znalazłam na kanale youtube Tomasza Klimczaka https://www.youtube.com/. 

Nasz numer jeden!

Składniki

Na 2 duże pizze:

  • 500 g mąki pszennej

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 czubata łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 50 ml oleju

  • +/- 300 ml ciepłej wody

  • sos pomidorowy / ketchup

  • szynka

  • papryka czerwona

  • ser żółty w plastrach

  • 1 cebula

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do miski przesiać mąkę. Dodać sól, cukier, pokruszone drożdże, olej i ciepła wodę. Dokładnie wyrobić. (Ja podczas wyrabiania podsypuje delikatnie mąką, bo ciasto się klei). Odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 250°C (termoobieg). Blachę na której będzie pieczona pizza zostawić w piekarniku. Szynkę pokroić w słupki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia, posmarować sosem, ułożyć na niej to na co mamy ochotę. U mnie szynka, cebula, papryka i ser żółty. Piec około 12 minut (po 2 minutach usunąć spod pizzy papier).

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, olej i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 250°C (termoobieg). Blachę na której będzie pieczona pizza zostawić w piekarniku. Szynkę pokroić w słupki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia, posmarować sosem, ułożyć na niej to na co mamy ochotę. U mnie szynka, cebula, papryka i ser żółty. Piec około 12 minut (po 2 minutach usunąć spod pizzy papier).

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: