rondel

#pizza, #papryka, #pieczarki, #ser żółty, #sos pomidorowy, #drożdże, #olej, #ketchup, #danie główne, #Thermomix

20 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Domowa pizza II

Dziś postanowiłam zrobić na obiad pizzę.

Taką swojską, domową.

Przepis na ciasto mam od swojej Mamy ;)

Składniki

  • szklanka wody / mleka

  • 1 jajko

  • 8 g świeżych drożdży

  • płaska łyżeczka soli

  • płaska łyżeczka cukru

  • 2 łyżki oleju

  • mąka pszenna

  • sos pomidorowy / ketchup

  • pieczarki

  • papryka czerwona

  • szynka

  • ser żółty w plastrach

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Szynkę pokroić w słupki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne pokroić w słupki. Pieczarki obrać, pokroić. Do miski wlać wodę, dodać jajko, olej, sól i rozpuszczone z cukrem drożdże. Dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając dodawać po trochu mąki. (Dosypywać ją do momentu kiedy ciasto przestanie się kleić. Nie można dodać za dużo, bo ciasto będzie za twarde.) Gotowe ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej oraz wyłożonej papierem blachy. Na końcu posmarować ketchupem i ułożyć na spodzie to na co mamy ochotę. U mnie pieczarki, papryka, szynka i ser. Ser dodałam chwilę przed końcem pieczenia. Gotową pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 30-40 minut.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Szynkę pokroić w słupki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne pokroić w słupki. Pieczarki obrać, pokroić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę / mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, olej, jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Gotowe ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej oraz wyłożonej papierem blachy. Na końcu posmarować ketchupem i ułożyć na spodzie to na co mamy ochotę. U mnie pieczarki, papryka, szynka i ser. Ser dodałam chwilę przed końcem pieczenia. Gotową pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 30-40 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: