rondel

#pizza, #papryka, #pieczarki, #kukurydza, #cebula, #drożdże, #danie główne, #oliwa z oliwek, #sos pomidorowy, #ser żółty, #ketchup, #Thermomix

04 stycznia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Domowa pizza III

Obiecałam synowi zrobić na obiad pizzę.

Taką swojską, domową.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Składniki

  • 220 g wody

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 400 g mąki pszennej

  • 30 g oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli

  • sos pomidorowy / ketchup

  • ser żółty w plastrach

  • szynka

  • 0,5 papryki czerwonej

  • 0,5 cebuli

  • 0,5 małej puszki kukurydzy 

  • 8 pieczarek

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne pokroić w słupki. Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Do miski przesiać mąkę. Dodać sól, cukier, pokruszone drożdże, oliwę z oliwek i ciepła wodę. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do 230°C (góra-dół). Blachę na której będzie pieczona pizza zostawić w piekarniku. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, posmarować sosem, ułożyć na nim to na co mamy ochotę. U mnie szynka, papryka, cebula, kukurydza, pieczarki i ser. Piec około 20 minut (po 10 minutach usunąć spod pizzy papier).

 

Wykonanie w Thermomixie:

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne pokroić w słupki. Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Do suchego i czystego naczynia miksującego wlać 50 g wody, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzewać 1 minutę/37°C/obr. 2. Dodać pozostałe 170 g wody, mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do 230°C (góra-dół). Blachę na której będzie pieczona pizza zostawić w piekarniku. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, posmarować sosem, ułożyć na nim to na co mamy ochotę. U mnie szynka, papryka, cebula, kukurydza, pieczarki i ser. Piec około 20 minut (po 10 minutach usunąć spod pizzy papier).

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: