#pizza, #papryka, #pieczarki, #kukurydza, #cebula, #drożdże, #danie główne, #oliwa z oliwek, #sos pomidorowy, #ser żółty, #ketchup, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Obiecałam synowi zrobić na obiad pizzę.
Taką swojską, domową.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
220 g wody
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
30 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
sos pomidorowy / ketchup
ser żółty w plastrach
szynka
0,5 papryki czerwonej
0,5 cebuli
0,5 małej puszki kukurydzy
8 pieczarek
Wykonanie tradycyjne:
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne pokroić w słupki. Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Do miski przesiać mąkę. Dodać sól, cukier, pokruszone drożdże, oliwę z oliwek i ciepła wodę. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do 230°C (góra-dół). Blachę na której będzie pieczona pizza zostawić w piekarniku. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, posmarować sosem, ułożyć na nim to na co mamy ochotę. U mnie szynka, papryka, cebula, kukurydza, pieczarki i ser. Piec około 20 minut (po 10 minutach usunąć spod pizzy papier).
Wykonanie w Thermomixie:
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne pokroić w słupki. Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Do suchego i czystego naczynia miksującego wlać 50 g wody, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzewać 1 minutę/37°C/obr. 2. Dodać pozostałe 170 g wody, mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do 230°C (góra-dół). Blachę na której będzie pieczona pizza zostawić w piekarniku. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, posmarować sosem, ułożyć na nim to na co mamy ochotę. U mnie szynka, papryka, cebula, kukurydza, pieczarki i ser. Piec około 20 minut (po 10 minutach usunąć spod pizzy papier).
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: