#bułeczki, #desery, #drożdże, #śmietana 18 %, #mąka ziemniaczana, #jagody, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszne jagodzianki z dużą ilością jagód leśnych i kruszonki.
Przepis znalazłam na stronie https://addiopomidory.pl/.
Odrobinę go przerobiłam, ale na pewno będę do niego wracać ;)
Na 10 sztuk:
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
50 g cukru
500 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
1 łyżka śmietany 18 %
szczypta soli
90 g masła
1 jajko
Nadzienie:
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
duża szczypta soli
100 g mąki pszennej
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki mleka
Wykonanie tradycyjne:
Zacząć od kruszonki. Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać do niego cukier, sól i mąkę, dokładnie wymieszać. Schować do lodówki. Umyte i osuszone jagody wymieszać z mąką ziemniaczana i cukrem, odstawić. Masło rozpuścić, ostudzić. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier. Dodać do nich łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże, wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej zaczyn, sól, śmietanę 18 % i jajko. Dokładnie wyrobić (około 10 - 20 minut). Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na równe 10 części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać po 4 łyżeczki nadzienia, dokładnie zlepiać). Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra - dół) około 30 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Zacząć od kruszonki. Masło rozpuścić, ostudzić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 100 g mąki, cukier, sól, wlać masło, wymieszać 15 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Umyte i osuszone jagody wymieszać z mąką ziemniaczana i cukrem, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, miękkie masło, śmietanę 18 %, jajko i sól, wyrobić 10 minut/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na równe 10 części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać po 4 łyżeczki nadzienia, dokładnie zlepiać). Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra - dół) około 30 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: