#inne, #tortilla, #mąka kukurydziana, #kuchnia meksykańska, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i szybkie w przygotowaniu tortille.
Przepis znalazłam na stronie http://stokolorowkuchni.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 4 sztuki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 łyżki smalcu
0,5 łyżeczki soli
0,5 - 1 szklanka wody
Wykonanie tradycyjne:
Do miski wsypać mąki, dodać sól i smalec. Dodawać stopniowo wodę, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto. Całość dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe kawałki. Patelnię naleśnikową nagrzać na dużej mocy palnika. Kawałek ciasta rozwałkować możliwie jak najcieniej na stolnicy lekko podsypując mąką. Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełożyć placek na nagrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony, aż pojawią się brązowe plamki. Tak postępować z każdym kawałkiem. Gotową tortillę kłaść jedną na drugiej, między połówkami bawełnianej ściereczki. Placki z tortilli trzymać pod ściereczką do całkowitego wystudzenia.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego dać mąki, sól i smalec, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Podczas wyrabiania przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodawać stopniowo wodę, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto. Zostawić ciasto w naczyniu miksującym na 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe kawałki. Patelnię naleśnikową nagrzać na dużej mocy palnika. Kawałek ciasta rozwałkować możliwie jak najcieniej na stolnicy lekko podsypując mąką. Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełożyć placek na nagrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony, aż pojawią się brązowe plamki. Tak postępować z każdym kawałkiem. Gotową tortillę kłaść jedną na drugiej, między połówkami bawełnianej ściereczki. Placki z tortilli trzymać pod ściereczką do całkowitego wystudzenia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: