rondel

#inne, #tortilla, #mąka kukurydziana, #kuchnia meksykańska, #Thermomix

13 kwietnia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Domowe tortille kukurydziane

Pyszne i szybkie w przygotowaniu tortille.

Przepis znalazłam na stronie http://stokolorowkuchni.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 4 sztuki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 2 łyżki smalcu

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 - 1 szklanka wody

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do miski wsypać mąki, dodać sól i smalec. Dodawać stopniowo wodę, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto. Całość dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe kawałki. Patelnię naleśnikową nagrzać na dużej mocy palnika. Kawałek ciasta rozwałkować możliwie jak najcieniej na stolnicy lekko podsypując mąką. Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełożyć placek na nagrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony, aż pojawią się brązowe plamki. Tak postępować z każdym kawałkiem. Gotową tortillę kłaść jedną na drugiej, między połówkami bawełnianej ściereczki. Placki z tortilli trzymać pod ściereczką do całkowitego wystudzenia.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego dać mąki, sól i smalec, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Podczas wyrabiania przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodawać stopniowo wodę, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto. Zostawić ciasto w naczyniu miksującym na 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe kawałki. Patelnię naleśnikową nagrzać na dużej mocy palnika. Kawałek ciasta rozwałkować możliwie jak najcieniej na stolnicy lekko podsypując mąką. Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełożyć placek na nagrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony, aż pojawią się brązowe plamki. Tak postępować z każdym kawałkiem. Gotową tortillę kłaść jedną na drugiej, między połówkami bawełnianej ściereczki. Placki z tortilli trzymać pod ściereczką do całkowitego wystudzenia.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: