#inne, #tortilla, #przecier pomidorowy, #oregano, #kuchnia meksykańska, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i szybkie w przygotowaniu tortille mocno pomidorowe.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 4 sztuki:
1,5 szklanka mąki pszennej
25 g masła
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki wrzątku
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
0,5 łyżeczki oregano suszonego
Wykonanie tradycyjne:
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać miękkie masło, przecier pomidorowy, oregano oraz wrzątek. Całość dokładnie wyrobić, najpierw łyżką, potem ręką. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do wystudzenia na 20 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe kawałki. Patelnię naleśnikową nagrzać na dużej mocy palnika. Kawałek ciasta rozwałkować możliwie jak najcieniej na stolnicy lekko podsypując mąką. Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełożyć placek na nagrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony, aż pojawią się brązowe plamki. Tak postępować z każdym kawałkiem. Gotową tortillę kłaść jedną na drugiej, między połówkami bawełnianej wilgotnej ściereczki. Placki z tortilli trzymać pod ściereczką do całkowitego wystudzenia.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego dać mąkę, sól, miękkie masło, przecier pomidorowy, oregano oraz wrzątek, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić ciasto w naczyniu miksującym do wystudzenia na 20 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe kawałki. Patelnię naleśnikową nagrzać na dużej mocy palnika. Kawałek ciasta rozwałkować możliwie jak najcieniej na stolnicy lekko podsypując mąką. Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełożyć placek na nagrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony, aż pojawią się brązowe plamki. Tak postępować z każdym kawałkiem. Gotową tortillę kłaść jedną na drugiej, między połówkami bawełnianej wilgotnej ściereczki. Placki z tortilli trzymać pod ściereczką do całkowitego wystudzenia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: