rondel

#inne, #tortilla, #przecier pomidorowy, #oregano, #kuchnia meksykańska, #Thermomix

18 października 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Domowe tortille pomidorowe

Pyszne i szybkie w przygotowaniu tortille mocno pomidorowe.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 4 sztuki:

  • 1,5 szklanka mąki pszennej

  • 25 g masła

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 szklanki wrzątku

  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

  • 0,5 łyżeczki oregano suszonego

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do miski wsypać mąkę, sól, dodać miękkie masło, przecier pomidorowy, oregano oraz wrzątek. Całość dokładnie wyrobić, najpierw łyżką, potem ręką. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do wystudzenia na 20 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe kawałki. Patelnię naleśnikową nagrzać na dużej mocy palnika. Kawałek ciasta rozwałkować możliwie jak najcieniej na stolnicy lekko podsypując mąką. Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełożyć placek na nagrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony, aż pojawią się brązowe plamki. Tak postępować z każdym kawałkiem. Gotową tortillę kłaść jedną na drugiej, między połówkami bawełnianej wilgotnej ściereczki. Placki z tortilli trzymać pod ściereczką do całkowitego wystudzenia.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego dać mąkę, sól, miękkie masło, przecier pomidorowy, oregano oraz wrzątek, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić ciasto w naczyniu miksującym do wystudzenia na 20 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe kawałki. Patelnię naleśnikową nagrzać na dużej mocy palnika. Kawałek ciasta rozwałkować możliwie jak najcieniej na stolnicy lekko podsypując mąką. Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełożyć placek na nagrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony, aż pojawią się brązowe plamki. Tak postępować z każdym kawałkiem. Gotową tortillę kłaść jedną na drugiej, między połówkami bawełnianej wilgotnej ściereczki. Placki z tortilli trzymać pod ściereczką do całkowitego wystudzenia.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: