#inne, #tortilla, #kuchnia meksykańska, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne domowe tortille.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
200 g mąki pszennej
15 g miękkiego masła
0,5 łyżeczki soli
100 ml wrzątku
Wykonanie tradycyjne:
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać miękkie masło oraz wrzątek. Całość dokładnie wyrobić, najpierw łyżką, potem ręką. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do wystudzenia na 20 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 równych kawałków. Czystą ściereczkę kuchenną lekko skropić wodą na całej powierzchni, by była wilgotna. Złożyć na pół. Pod ściereczką umieścić kawałki ciasta (nie będą wysychać). Patelnię naleśnikową nagrzać na dużej mocy palnika. Kawałek ciasta rozwałkować możliwie jak najcieniej na stolnicy lekko podsypując mąką. Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełożyć placek na nagrzaną patelnię. Smażyć po 20 sekund z każdej strony. Tak postępować z każdym kawałkiem. Gotową tortillę kłaść jedną na drugiej, między połówkami wilgotnej ściereczki. Placki z tortilli trzymać pod ściereczką do całkowitego wystudzenia.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego dać mąkę, sól, miękkie masło oraz wrzątek, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić ciasto w naczyniu miksującym do wystudzenia na 20 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 równych kawałków. Czystą ściereczkę kuchenną lekko skropić wodą na całej powierzchni, by była wilgotna. Złożyć na pół. Pod ściereczką umieścić kawałki ciasta (nie będą wysychać). Patelnię naleśnikową nagrzać na dużej mocy palnika. Kawałek ciasta rozwałkować możliwie jak najcieniej na stolnicy lekko podsypując mąką. Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełożyć placek na nagrzaną patelnię. Smażyć po 20 sekund z każdej strony. Tak postępować z każdym kawałkiem. Gotową tortillę kłaść jedną na drugiej, między połówkami wilgotnej ściereczki. Placki z tortilli trzymać pod ściereczką do całkowitego wystudzenia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: