rondel

#inne, #tortilla, #kuchnia meksykańska, #Thermomix

04 marca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Domowe tortille pszenne

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne domowe tortille.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 200 g mąki pszennej

  • 15 g miękkiego masła

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 100 ml wrzątku

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do miski wsypać mąkę, sól, dodać miękkie masło oraz wrzątek. Całość dokładnie wyrobić, najpierw łyżką, potem ręką. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do wystudzenia na 20 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 równych kawałków. Czystą ściereczkę kuchenną lekko skropić wodą na całej powierzchni, by była wilgotna. Złożyć na pół. Pod ściereczką umieścić kawałki ciasta (nie będą wysychać). Patelnię naleśnikową nagrzać na dużej mocy palnika. Kawałek ciasta rozwałkować możliwie jak najcieniej na stolnicy lekko podsypując mąką. Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełożyć placek na nagrzaną patelnię. Smażyć po 20 sekund z każdej strony. Tak postępować z każdym kawałkiem. Gotową tortillę kłaść jedną na drugiej, między połówkami wilgotnej ściereczki. Placki z tortilli trzymać pod ściereczką do całkowitego wystudzenia.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego dać mąkę, sól, miękkie masło oraz wrzątek, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić ciasto w naczyniu miksującym do wystudzenia na 20 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 równych kawałków. Czystą ściereczkę kuchenną lekko skropić wodą na całej powierzchni, by była wilgotna. Złożyć na pół. Pod ściereczką umieścić kawałki ciasta (nie będą wysychać). Patelnię naleśnikową nagrzać na dużej mocy palnika. Kawałek ciasta rozwałkować możliwie jak najcieniej na stolnicy lekko podsypując mąką. Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron, przełożyć placek na nagrzaną patelnię. Smażyć po 20 sekund z każdej strony. Tak postępować z każdym kawałkiem. Gotową tortillę kłaść jedną na drugiej, między połówkami wilgotnej ściereczki. Placki z tortilli trzymać pod ściereczką do całkowitego wystudzenia.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: