rondel

#wanilia, #przyprawy, #inne, #cukier waniliowy, #Thermomix

23 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Domowy cukier waniliowy

Do każdego przepisu na coś słodkiego daje się cukier waniliowy.

Na stronie http://www.mojewypieki.com/ znalazłam przepis na domowy cukier waniliowy.

Na stronie https://cookidoo.pl/ znalazłam przepis na domowy cukier waniliowy w wersji na Thermomix.

Zrobiłam podwójną porcję ;)

Składniki

  • 2 szklanki drobnego cukru - wykonanie tradycyjne

  • 400 g cukru - wykonanie w Thermomixie

  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Cukier wsypać do miski. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka. Wymieszać je dokładnie z cukrem. Przesypać do szczelnego pojemnika. Pustą laskę wanilii przeciąć na 3 części. Zakopać w cukrze. Zamknąć pojemnik. Cukier jest gotowy do użycia po 2 tygodniach. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i zeskrobać nasionka. Wymieszać je dokładnie z cukrem. Przesypać do szczelnego pojemnika. Pustą laskę wanilii przeciąć na kilka części. Zakopać w cukrze. Zamknąć pojemnik. Odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie do czystego i suchego naczynia miksującego przesypać zawartość pojemnika, zmielić 20 sekund/obr. 10. Gotowy cukier ponownie przesypać do szczelnego pojemnika.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: