Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Cukier wsypać do miski. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i zeskrobać nasionka. Wymieszać je dokładnie z cukrem. Przesypać do szczelnego pojemnika. Pustą laskę wanilii przeciąć na 3 części. Zakopać w cukrze. Zamknąć pojemnik. Cukier jest gotowy do użycia po 2 tygodniach. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i zeskrobać nasionka. Wymieszać je dokładnie z cukrem. Przesypać do szczelnego pojemnika. Pustą laskę wanilii przeciąć na kilka części. Zakopać w cukrze. Zamknąć pojemnik. Odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie do suchego naczynia miksującego przesypać zawartość pojemnika, zmielić 20 sekund/obr. 10. Gotowy cukier ponownie przesypać do szczelnego pojemnika.

Sposób przygotowania

  • 2 szklanki drobnego cukru - wykonanie tradycyjne

  • 400 g cukru - wykonanie w Thermomixie

  • 1 laska wanilii

Składniki

Do każdego przepisu na coś słodkiego daje się cukier waniliowy.

Na stronie http://www.mojewypieki.com/ znalazłam przepis na domowy cukier waniliowy.

Na stronie https://cookidoo.pl/ znalazłam przepis na domowy cukier waniliowy w wersji na Thermomix.

Zrobiłam podwójną porcję ;)

Domowy cukier waniliowy

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

23 września 2020

#wanilia, #cukier, #przyprawy, #inne, #Thermomix

rondel