#wanilia, #przyprawy, #inne, #cukier waniliowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Do każdego przepisu na coś słodkiego daje się cukier waniliowy.
Na stronie http://www.mojewypieki.com/ znalazłam przepis na domowy cukier waniliowy.
Na stronie https://cookidoo.pl/ znalazłam przepis na domowy cukier waniliowy w wersji na Thermomix.
Zrobiłam podwójną porcję ;)
2 szklanki drobnego cukru - wykonanie tradycyjne
400 g cukru - wykonanie w Thermomixie
1 laska wanilii
Wykonanie tradycyjne:
Cukier wsypać do miski. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka. Wymieszać je dokładnie z cukrem. Przesypać do szczelnego pojemnika. Pustą laskę wanilii przeciąć na 3 części. Zakopać w cukrze. Zamknąć pojemnik. Cukier jest gotowy do użycia po 2 tygodniach.
Wykonanie w Thermomixie:
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i zeskrobać nasionka. Wymieszać je dokładnie z cukrem. Przesypać do szczelnego pojemnika. Pustą laskę wanilii przeciąć na kilka części. Zakopać w cukrze. Zamknąć pojemnik. Odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie do czystego i suchego naczynia miksującego przesypać zawartość pojemnika, zmielić 20 sekund/obr. 10. Gotowy cukier ponownie przesypać do szczelnego pojemnika.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: