#majonez, #ocet, #musztarda, #olej, #inne, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Domowa wersja majonezu - szybka i smaczna.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/ ;)
250 g oleju rzepakowego
1 jajko w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka octu spirytusowego 10 %
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1/4 łyżeczki soli
Wykonanie tradycyjne:
Jajko wymieszać bardzo dokładnie z octem, musztardą, pieprzem i solą. Cały czas mieszając dolewać po troszkę oleju, aż do jego całkowitego wykorzystania. Majonez podawać od razu po przygotowaniu lub umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku.
Wykonanie w Thermomixie:
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej olej, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać jajko, ocet, dodać musztardę, sól i pieprz. Wymieszać 2 minuty/obr. 4. W czasie mieszania powoli wlewać odmierzony olej na pokrywę naczynia miksującego. Majonez podawać od razu po przygotowaniu lub umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: