#przetwory, #pomidor, #przecier pomidorowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Od Pana Adama dostałam bardzo soczyste i smaczne domowe pomidory.
Nie mogły się zmarnować, więc zrobiłam z nich przecier pomidorowy.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
1200 g pomidorów
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
szczypta pieprzu czarnego mielonego
Wykonanie tradycyjne:
Pomidory umyć, sparzyć skórkę, obrać, pokroić na kawałki. Dusić pod przykryciem, aż pomidory całkowicie się rozpadną (co jakiś czas mieszając). Na końcu odkryć, odparować nadmiar wody. Na samym końcu dodać cukier, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Gotowy przecier przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Wykonanie w Thermomixie:
Pomidory umyć, sparzyć skórkę, obrać, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pomidory, rozdrobnić 30 sekund/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 20 - 40 minut/Varoma/obr. 1 (aż do uzyskania pożądanej gęstości). Gotowy przecier przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: