Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, odstawić. Do miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać rozpuszczone masło, żółtka oraz sól, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką. Kieliszkiem wykrawać kółka. Nacinać każde z nich tak, aby powstało 8 równych trójkątów. Co drugi trójkąt przekręcić raz. Na środku każdego za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego zrobić kleksa marmolady. Gotowe kwiatki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym 180ºC (góra-dół) około 15-20 minut (u mnie 17 minut). Gorące oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Sposób przygotowania

Na 68 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 50 - 70 g cukru

  • 50 g masła

  • 2 żółtka

  • 100 ml ciepłego mleka

  • 25 g świeżych drożdży

  • szczypta soli

  • marmolada 

  • cukier puder do oprószenia

Składniki

Pyszne drożdżowe ciasteczka z odrobiną marmolady.

Przepis ze strony http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.

Odrobinę przerobiłam sposób wykonania ;)

Drożdżowe kwiatki

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

24 marca 2021

#ciasteczka, #desery, #drożdże, #marmolada

rondel