rondel

#ciasteczka, #desery, #drożdże, #cukier puder, #marmolada, #Thermomix

24 marca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Drożdżowe kwiatki

Pyszne drożdżowe ciasteczka z odrobiną marmolady.

Przepis znalazłam na stronie http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 68 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 50 - 70 g cukru

  • 50 g masła

  • 2 żółtka

  • 100 ml ciepłego mleka

  • 25 g świeżych drożdży

  • szczypta soli

  • marmolada 

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, odstawić. Do miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać rozpuszczone masło, żółtka oraz sól, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką. Kieliszkiem wykrawać kółka. Nacinać każde z nich tak, aby powstało 8 równych trójkątów. Co drugi trójkąt przekręcić raz. Na środku każdego za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego zrobić kleksa marmolady. Gotowe kwiatki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym 180ºC (góra-dół) około 15-20 minut (u mnie 17 minut). Gorące oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, miękkie masło, żółtka i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką. Kieliszkiem wykrawać kółka. Nacinać każde z nich tak, aby powstało 8 równych trójkątów. Co drugi trójkąt przekręcić raz. Na środku każdego za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego zrobić kleksa marmolady. Gotowe kwiatki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym 180ºC (góra-dół) około 15-20 minut (u mnie 17 minut). Gorące oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: