Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Żeberka wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pociąć na paski. W brytfance roztopić łyżkę smalcu. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu obsmażyć na złoty kolor żeberka. Pod koniec smażenia dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, zeszklić. Zalać wszystko 2 szklankami wody, dodać cukier, liście laurowe, trochę soli i 2 łyżeczki maggi. Dusić pod przykryciem co jakiś czas odwracając, aż sos odparuje i żeberka ponownie zaczną się smażyć. Ponownie wlać wodę (3 szklanki), dusić, aż połowa sosu odparuje. 2 łyżki mąki rozprowadzić w zimnej wodzie. Cały czas mieszając sos zakłócić go mąką. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.

Sposób przygotowania

  • 1 kg żeberek wieprzowych

  • 1 łyżka smalcu

  • 2 średnie cebule

  • woda

  • 3 liście laurowe

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • maggi

  • sól

  • pieprz

  • mąka pszenna do zagęszczenia

Składniki

Próbowałam wielu przepisów na pyszne żeberka i dopiero ten jest najlepszy.

Przepis znalazłam na stronie http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/ .

Odrobinę go przerobiłam ;)

Duszone żeberka w sosie własnym

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

18 września 2020

#żeberka, #cebula, #dania główne, #mięsa, #smalec

rondel