#żeberka, #cebula, #dania główne, #mięsa, #smalec, #maggi
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Próbowałam wielu przepisów na pyszne żeberka i dopiero ten okazał się najlepszy.
Przepis znalazłam na stronie http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
1 kg żeberek wieprzowych
1 łyżka smalcu
2 średnie cebule
woda
3 liście laurowe
1 płaska łyżeczka cukru
maggi
sól
pieprz czarny mielony
mąka pszenna do zagęszczenia
Wykonanie tradycyjne:
Żeberka wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pociąć na paski. W brytfance roztopić łyżkę smalcu. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu obsmażyć na złoty kolor żeberka. Pod koniec smażenia dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, zeszklić. Zalać wszystko 2 szklankami wody, dodać cukier, liście laurowe, trochę soli i 2 łyżeczki maggi. Dusić pod przykryciem co jakiś czas odwracając, aż sos odparuje i żeberka ponownie zaczną się smażyć. Ponownie wlać wodę (3 szklanki), dusić, aż połowa sosu odparuje. 2 łyżki mąki rozprowadzić w zimnej wodzie. Cały czas mieszając sos zakłócić go mąką. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: