#dżem, #przetwory, #jabłka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Uwielbiam ten domowy dżem robiony zawsze przez moją Babcię ;)
woda
jabłka
cukier
Wykonanie tradycyjne:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlać trochę wody, wsypać starte jabłka. Dusić pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną (co jakiś czas mieszając). Na końcu odkryć, doprawić cukrem. Prażyć, aż woda odparuje a cukier całkowicie się rozpuści.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na kawałki jabłka, rozdrobnić 5-7 sekund/obr. 7. Dodać cukier, 0,25 szklanki wody gotować 10-15 minut/100°C/obr. 2. Można jeszcze rozdrobnić 10-15 sekund/obr. 7.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave