#dżem, #przetwory, #jabłka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Uwielbiam ten domowy dżem robiony zawsze przez moją Babcię ;)
woda
jabłka
cukier
Wykonanie tradycyjne:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlać trochę wody, wsypać starte jabłka. Dusić pod przykryciem, aż jabłka się prawie całkowicie rozpadną (co jakiś czas mieszając). Na końcu odkryć, doprawić cukrem. Prażyć, aż woda odparuje, a cukier całkowicie się rozpuści. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na kawałki jabłka, rozdrobnić 5-7 sekund/obr. 7. Dodać cukier, 0,25 szklanki wody gotować 10-15 minut/100°C/obr. 2. Można jeszcze rozdrobnić 10-15 sekund/obr. 7. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: