rondel

#dżem, #przetwory, #jabłka, #Thermomix

27 sierpnia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Dżem jabłkowy II

Kolejna odsłona pysznego dżemu z jabłek.

Składniki

  • 100 g cukru

  • 1000 g jabłek

  • woda

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Na patelnię wlać trochę wody, wsypać starte jabłka. Dusić pod przykryciem, aż jabłka całkowicie się rozpadną (co jakiś czas mieszając). Na końcu odkryć, doprawić cukrem. Prażyć, aż woda odparuje, a cukier całkowicie się rozpuści. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na kawałki  jabłka, rozdrobnić 10 sekund/obr. 4. Dodać cukier można trochę wody, odparować 20 minut/Varoma/obr. 2. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: