#pierogi, #dania główne, #kuchnia argentyńska, #mięso mielone, #cebula, #czosnek, #papryka, #fasola, #kukurydza, #zioła toskańskie, #przecier pomidorowy, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne danie kuchni argentyńskiej pieczone w piekarniku.
Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis na ciasto znalazłam na stronie https://www.alemeksyk.eu/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Farsz jest mojego autorstwa.
Na 12 sztuk:
Ciasto:
50 g masła
125 ml mleka
0,25 łyżeczki soli
1 żółtko
300 - 400 g mąki pszennej
Farsz:
200 g mięsa mielonego
0,5 papryki czerwonej
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
120 g fasoli z puszki bez zalewy
140 g kukurydzy z puszki bez zalewy
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżeczka ziół toskańskich
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Paprykę drobno pokroić. Mięso mielone posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju. Dodać do niego cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć razem kilka minut. Do całości dodać przecier pomidorowy, fasolę, kukurydzę i zioła toskańskie, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przestudzić.
Mleko z masłem podgrzać. Dodać do nich przesianą mąkę, sól i żółtko, dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na połowę, owinąć folią spożywczą, schować na minimum pół godziny do lodówki. Rozwałkować cienki placek, wykrawać duże łazanki (średnica około 10 cm). Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) około 15 -20 minut.
Najlepiej smakuje z salsą pomidorową.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane i pokrojoną na kawałki cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej (3 łyżki), mięso mielone, drobno pokrojoną papryke, dusić 5 minut/120ºC/obr. 2. Dodać przecier pomidorowy, fasolę, kukurydzę, zioła toskańskie, pieprz (szczyptę) oraz sól (0,25 łyżeczki). Zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 5-10 minut/Varoma/obroty wsteczne/obr. 2. Przestudzić. Umyć naczynie miksujące.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, dać pokrojone na kawałki masło, podgrzać 1 minutę/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, żółtko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto podzielić na połowę, owinąć folią spożywczą, schować na minimum pół godziny do lodówki. Rozwałkować cienki placek, wykrawać duże łazanki (średnica około 10 cm). Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) około 15 -20 minut.
Najlepiej smakuje z salsą pomidorową.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: