#danie główne, #kuchnia Tex-Mex, #papryka, #oregano, #czosnek, #oliwa z oliwek, #cebula, #limonka
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny dodatek do tortilli.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
1 pierś z kurczaka
Marynata:
0,5 płaskiej łyżeczki soli + do doprawienia
0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1,5 łyżeczki oregano suszonego
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka zielona
1 cebula
3 łyżki soku z limonki
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Pierś z kurczaka umyć, dobrze osuszyć, usunąć błonki. Pokroić na kawałki. Do miski wlać oliwę z oliwek, dodać sól, pieprz, paprykę słodką mieloną, oregano, drobno posiekany obrany czosnek, dokładnie wymieszać. Wsadzić do marynaty piersi z kurczaka, wymieszać. Przykryć folią spożywczą, odstawić na minimum dwie godziny do lodówki. Po tym czasie mięso usmażyć na patelni grillowej. Odstawić. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelnię po kurczaku wlać odrobinę oleju, dać cebulę i papryki. Smażyć razem około 10 minut co jakiś czas mieszając, żeby warzywa zostały lekko kruche. Po tym czasie na patelnię wrzucić odstawione mięso i wlać sok z limonki. Wszystko dokładnie wymieszać, chwilę razem przesmażyć. Doprawić solą do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: