rondel

#dania główne, #fasola, #chili, #cebula, #boczek, #kiełbasa, #przecier pomidorowy, #majeranek, #olej, #papryka, #Thermomix

05 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka po bretońsku.

Przepis znalazłam na stronie  https://cookidoo.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 120 g cebuli

  • 30 g oleju

  • 160 g boczku wędzonego

  • 190 g kiełbasy 

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 860 g fasoli

  • 700 g rosołu / bulionu wołowego

  • 120 g przecieru pomidorowego

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 1/4 łyżeczki chili

  • 1 płaska łyżeczka majeranku suszonego

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Fasolę namoczyć na minimum 12 godzin, odsączyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelnię dać olej, cebulę, dusić 2 minuty. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz boczek pokrojony w kostkę, dusić kolejne 3 minuty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, fasolę i rosół / bulion wołowy. Gotować na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Dodać przecier pomidorowy, pieprz, majeranek, paprykę słodką, chili, sól, składniki przemieszać gotować jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco z chlebem lub bułką.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Fasolę namoczyć na minimum 12 godzin, odsączyć. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obraną cebulę, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz boczek pokrojony w kostkę, dusić kolejne 3 minuty/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, fasolę i rosół / bulion wołowy. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 70 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Dodać przecier pomidorowy, pieprz, majeranek, paprykę słodką, chili, sól, składniki przemieszać kopystką, gotować 5 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Podawać na gorąco z chlebem lub bułką.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: