Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Fasolę namoczyć na 12 godzin, odsączyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelnię dać olej, cebulę, dusić 2 minuty. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz boczek pokrojony w kostkę, dusić kolejne 3 minuty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat bulionu mięsnego, fasolę, wodę. Gotować na małym ogniu aż fasola będzie miękka. Dodać koncentrat pomidorowy, pieprz, majeranek, paprykę słodką, chili, sól, składniki przemieszać gotować jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco z chlebem lub bułką.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Fasolę namoczyć na 12 godzin, odsączyć. Do naczynia miksującego dać cebulę, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz boczek pokrojony w kostkę, dusić kolejne 3 minuty/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat bulionu mięsnego, fasolę, wodę. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 70 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej).  Dodać koncentrat pomidorowy, pieprz, majeranek, paprykę słodką, chili, sól, składniki przemieszać kopystką, gotować 5 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Podawać na gorąco z chlebem lub bułką.

Sposób przygotowania

  • 120 g cebuli

  • 30 g oleju

  • 160 g boczku wędzonego

  • 190 g kiełbasy 

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 1 czubata łyżka koncentratu bulionu mięsnego

  • 860 g fasoli

  • 700 g wody

  • 120 g koncentratu pomidorowego

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 1/4 łyżeczki chili

  • 1 płaska łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki

Smaczna fasolka po bretońsku ze strony https://cookidoo.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Fasolka po bretońsku

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

05 października 2020

#dania główne, #fasola, #chili, #cebula, #boczek, #majeranek, #Thermomix

rondel