#dania główne, #fasola, #chili, #cebula, #boczek, #kiełbasa, #przecier pomidorowy, #majeranek, #olej, #papryka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Smaczna fasolka po bretońsku.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Odrobine go przerobiłam ;)
120 g cebuli
30 g oleju
160 g boczku wędzonego
190 g kiełbasy
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
860 g fasoli
700 g rosołu / bulionu wołowego
120 g przecieru pomidorowego
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1/4 łyżeczki chili
1 płaska łyżeczka majeranku suszonego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie tradycyjne:
Fasolę namoczyć na minimum 12 godzin, odsączyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelnię dać olej, cebulę, dusić 2 minuty. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz boczek pokrojony w kostkę, dusić kolejne 3 minuty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, fasolę i rosół / bulion wołowy. Gotować na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Dodać przecier pomidorowy, pieprz, majeranek, paprykę słodką, chili, sól, składniki przemieszać gotować jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco z chlebem lub bułką.
Wykonanie w Thermomixie:
Fasolę namoczyć na minimum 12 godzin, odsączyć. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obraną cebulę, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz boczek pokrojony w kostkę, dusić kolejne 3 minuty/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, fasolę i rosół / bulion wołowy. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 70 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Dodać przecier pomidorowy, pieprz, majeranek, paprykę słodką, chili, sól, składniki przemieszać kopystką, gotować 5 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Podawać na gorąco z chlebem lub bułką.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: