Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Fasolę namoczyć na minimum 12 godzin, odsączyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić łyżeczką soli, gotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelnię dać olej, cebulę, zeszklić. Dodać kiełbasy pokrojone w półplasterki oraz boczek pokrojony w kostkę, dusić razem kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, rosół / bulion drobiowy, ugotowaną fasolę, pieprz, majeranek, paprykę słodką, drobno posiekaną papryczkę chili, sól, sos sojowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać, gotować kilka minut. Podawać na gorąco z chlebem lub bułką.

Sposób przygotowania

  • 1000 g fasoli

  • woda do gotowania fasoli

  • 30 g oleju

  • 1 duża cebula

  • kawałek boczku wędzonego

  • 2 kiełbasy śląskie

  • 2 kiełbasy podwawelskie

  • 500 g przecieru pomidorowego

  • 0,7 l rosołu / bulionu drobiowego

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • kawałek papryczki chili

  • 2 czubate łyżeczki majeranku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 płaska łyżeczka soli + 1 łyżeczka

  • 2 łyżeczki sosu sojowego

Składniki

Moja wersja tradycyjnej fasolki po bretońsku.

Fasolka po bretońsku II

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

04 października 2021

#dania główne, #fasola, #chili, #cebula, #boczek, #przecier, #majeranek, #papryka słodka, #sos sojowy

rondel