#dania główne, #fasola, #chili, #cebula, #boczek, #przecier, #majeranek, #papryka słodka, #sos sojowy
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Moja wersja tradycyjnej fasolki po bretońsku.
1000 g fasoli
woda do gotowania fasoli
30 g oleju
1 duża cebula
kawałek boczku wędzonego
2 kiełbasy śląskie
2 kiełbasy podwawelskie
500 g przecieru pomidorowego
0,7 l rosołu / bulionu drobiowego
0,5 łyżeczki pieprzu
kawałek papryczki chili
2 czubate łyżeczki majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 płaska łyżeczka soli + 1 łyżeczka
2 łyżeczki sosu sojowego
Wykonanie tradycyjne:
Fasolę namoczyć na minimum 12 godzin, odsączyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić łyżeczką soli, gotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelnię dać olej, cebulę, zeszklić. Dodać kiełbasy pokrojone w półplasterki oraz boczek pokrojony w kostkę, dusić razem kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, rosół / bulion drobiowy, ugotowaną fasolę, pieprz, majeranek, paprykę słodką, drobno posiekaną papryczkę chili, sól, sos sojowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać, gotować kilka minut. Podawać na gorąco z chlebem lub bułką.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: