rondel

#bułki, #pieczywo, #kuchnia filipińska, #drożdże, #olej, #panierka, #Thermomix

23 lutego 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Filipińskie bułki - pan de sal

Ciekawe w smaku bułki prosto z Filipin z dodatkiem bułki tartej.

Przepis znalazłam na stronie https://mojewypieki.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 16 sztuk:

  • 1,5 szklanki ciepłej wody 

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1,5 łyżeczki cukru

  • 0,25 szklanki oleju

  • 4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1 łyżeczka soli

  • bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć go na oprószony mąką blat. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć od dłuższego boku jak roladę, obtoczyć ją w bułce tartej. Ostrym nożem podzielić na 16 równych części. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 210°C (termoobieg) około 20 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, olej i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć od dłuższego boku jak roladę, obtoczyć ją w bułce tartej. Ostrym nożem podzielić na 16 równych części. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 210°C (termoobieg) około 20 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: