#bułki, #pieczywo, #kuchnia filipińska, #drożdże, #olej, #panierka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawe w smaku bułki prosto z Filipin z dodatkiem bułki tartej.
Przepis znalazłam na stronie https://mojewypieki.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 16 sztuk:
1,5 szklanki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
0,25 szklanki oleju
4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
1 łyżeczka soli
bułka tarta do obtoczenia
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć go na oprószony mąką blat. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć od dłuższego boku jak roladę, obtoczyć ją w bułce tartej. Ostrym nożem podzielić na 16 równych części. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 210°C (termoobieg) około 20 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, olej i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć od dłuższego boku jak roladę, obtoczyć ją w bułce tartej. Ostrym nożem podzielić na 16 równych części. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 210°C (termoobieg) około 20 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: