#zupa, #kuchnia francuska, #por, #ziemniaki, #śmietanka 30 %, #grzanki, #szczypiorek
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawy pomysł na wykorzystanie białych części pora.
Przepis znalazłam na stronie https://www.kuchennymidrzwiami.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
2 - 3 pory (białe części)
2 - 3 średnie ziemniaki
2 - 3 szklanki bulionu drobiowego / rosołu
1,5 łyżki masła
100 ml mleka
150 ml śmietanki 30 %
0,25 - 0,5 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 liść laurowy
szczypiorek
grzanki
Wykonanie tradycyjne:
Szczypiorek umyć, drobno pokroić, odstawić. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w cienkie pół plasterki. Ziemniaki i pora przesmażyć na maśle ciągle mieszając. Wlać bulion drobiowy / rosół, dodać liść laurowy, sól i pieprz, gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać śmietankę 30 % i mleko, zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami i szczypiorkiem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: