rondel

#zupa, #kuchnia francuska, #por, #ziemniaki, #śmietanka 30 %, #grzanki, #szczypiorek

08 lutego 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Francuska zupa vichyssoise

Ciekawy pomysł na wykorzystanie białych części pora.

Przepis znalazłam na stronie https://www.kuchennymidrzwiami.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 2 - 3 pory (białe części)

  • 2 - 3 średnie ziemniaki

  • 2 - 3 szklanki bulionu drobiowego / rosołu

  • 1,5 łyżki masła

  • 100 ml mleka

  • 150 ml śmietanki 30 %

  • 0,25 - 0,5 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 

  • 1 liść laurowy

  • szczypiorek

  • grzanki

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Szczypiorek umyć, drobno pokroić, odstawić. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w cienkie pół plasterki. Ziemniaki i pora przesmażyć na maśle ciągle mieszając. Wlać bulion drobiowy / rosół, dodać liść laurowy, sól i pieprz, gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać śmietankę 30 % i mleko, zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami i szczypiorkiem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: