rondel

#bułki, #pieczywo, #kuchnia francuska, #drożdże

21 lipca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Francuskie bułeczki śniadaniowe

Syn chciał domowe bułeczki, ale koniecznie z krzyżykiem.

Przepis znalazłam na stronie https://www.mojewypieki.com/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

Na 8 sztuk:

  • 15 g drożdży świeżych

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 175 ml ciepłej wody

  • 125 ml ciepłego mleka

  • 430 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1,25 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ciepłą wodę wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać do nich cukier, drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej zaczyn, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze 40 minut. Wyrośnięte bułeczki naciąć ostrym nożykiem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół). Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: