#bułki, #pieczywo, #kuchnia francuska, #drożdże
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Syn chciał domowe bułeczki, ale koniecznie z krzyżykiem.
Przepis znalazłam na stronie https://www.mojewypieki.com/.
Odrobine go przerobiłam ;)
Na 8 sztuk:
15 g drożdży świeżych
1 płaska łyżeczka cukru
175 ml ciepłej wody
125 ml ciepłego mleka
430 g mąki pszennej + 1 łyżka
1,25 łyżeczki soli
Wykonanie tradycyjne:
Ciepłą wodę wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać do nich cukier, drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej zaczyn, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze 40 minut. Wyrośnięte bułeczki naciąć ostrym nożykiem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół). Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: