Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Ryż gotować pół godziny. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w  kosteczkę. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, zeszklić cebulę. Dodać kapustę i marchewkę, smażyć 5 minut ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Mięso przełożyć do miski, dodać ryż, jajka, smażone warzywa, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formować owalne gołąbki, obtaczać w mące, smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone gołąbki zalać bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut, często odwracając mięso. Pod koniec gotowania wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Sposób przygotowania

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 woreczek ryżu

  • 250 g białej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 2 jajka

  • 5 łyżek bułki tartej

  • mąką do obtaczania gołąbków

  • olej do smażenia

  • 400 ml bulionu

  • słoiczek przecieru pomidorowego

  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 30 %

  • sól

  • pieprz

  • słodka papryka mielona

Składniki

Postanowiłam wypróbować przepisu na gołąbki w innej wersji.

Znalazłam go na stronie http://blogzapetytem.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Gołąbki inaczej

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

08 października 2020

#gołąbki, #dania główne, #kapusta, #ryż, #cebula

rondel