rondel

#gołąbki, #dania główne, #mięso mielone, #przecier pomidorowy, #marchewka, #kapusta biała, #ryż, #cebula, #olej, #sos, #papryka, #śmietanka 30 %, #Thermomix

08 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Gołąbki inaczej

Postanowiłam wypróbować przepisu na gołąbki w innej wersji.

Znalazłam go na stronie http://blogzapetytem.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego

  • 125 g ryżu

  • 250 g białej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 2 jajka

  • 5 łyżek bułki tartej

  • mąką pszenna do obtaczania 

  • olej do smażenia

  • 400 ml bulionu drobiowego / rosołu

  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego

  • 5 łyżek śmietanki 30 %

  • 0,5 łyżki soli + 1,5 łyżeczki do gotowania ryżu

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, zeszklić cebulę. Dodać do niej kapustę i marchewkę, smażyć 5 minut ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Mięso przełożyć do miski, dodać ryż, jajka, smażone warzywa, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę słodką. Dokładnie wymieszać. Formować owalne gołąbki, obtaczać w mące, smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone gołąbki zalać bulionem drobiowym / rosołem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut, często odwracając. Pod koniec gotowania wlać śmietankę 30 %, doprawić solą i pieprzem do smaku. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę (1000 g), dodać 1,5 łyżeczki soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze 20 minut/100°C/obr. 4, ugotowany ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojoną na kawałki kapustę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 20 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć obrane marchewkę i cebulę, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać rozdrobnioną kapustę i 1 łyżkę oleju, dusić 3 minuty/120°C/obr. 1. Dodać ugotowany ryż, mięso mielone, jajka, bułkę tartą, pieprz, paprykę słodką i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obroty wsteczne/obr. 4. Formować owalne gołąbki, obtaczać w mące, smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone gołąbki zalać bulionem drobiowym / rosołem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut, często odwracając. Pod koniec gotowania wlać śmietankę 30 %, doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: