#gołąbki, #dania główne, #mięso mielone, #przecier pomidorowy, #marchewka, #kapusta biała, #ryż, #cebula, #olej, #sos, #papryka, #śmietanka 30 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Postanowiłam wypróbować przepisu na gołąbki w innej wersji.
Znalazłam go na stronie http://blogzapetytem.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
0,5 kg mięsa mielonego
125 g ryżu
250 g białej kapusty
1 marchewka
1 cebula
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
mąką pszenna do obtaczania
olej do smażenia
400 ml bulionu drobiowego / rosołu
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
5 łyżek śmietanki 30 %
0,5 łyżki soli + 1,5 łyżeczki do gotowania ryżu
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
Wykonanie tradycyjne:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, zeszklić cebulę. Dodać do niej kapustę i marchewkę, smażyć 5 minut ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Mięso przełożyć do miski, dodać ryż, jajka, smażone warzywa, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę słodką. Dokładnie wymieszać. Formować owalne gołąbki, obtaczać w mące, smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone gołąbki zalać bulionem drobiowym / rosołem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut, często odwracając. Pod koniec gotowania wlać śmietankę 30 %, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę (1000 g), dodać 1,5 łyżeczki soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze 20 minut/100°C/obr. 4, ugotowany ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojoną na kawałki kapustę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 20 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć obrane marchewkę i cebulę, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać rozdrobnioną kapustę i 1 łyżkę oleju, dusić 3 minuty/120°C/obr. 1. Dodać ugotowany ryż, mięso mielone, jajka, bułkę tartą, pieprz, paprykę słodką i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obroty wsteczne/obr. 4. Formować owalne gołąbki, obtaczać w mące, smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone gołąbki zalać bulionem drobiowym / rosołem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut, często odwracając. Pod koniec gotowania wlać śmietankę 30 %, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: