rondel

#mięsa, #dania główne, #golonka, #czosnek, #cebula, #miód, #musztarda, #tymianek, #marchewka, #pietruszka, #seler, #cebula, #piwo

20 lipca 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Golonka w piwie 

Pyszna i wcale nie taka trudna do zrobienia golonka w piwie.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

Marynata:

  • 1 łyżka płynnego miodu

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki tymianku

  • 4 ząbki czosnku

Dodatkowo:

  • 1 golonka wieprzowa tylna

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka w korzeniu

  • kawałek selera

  • 1 mała cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach

  • woda do gotowania

  • 1 szklanka ciemnego piwa

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Przed gotowaniem golonkę opalić, aby pozbyć się resztek wystających włosków. Opłukać, wrzucić do garnka. Marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek, obrać ze skórki. Dorzucić do golonki. Cebulę obrać, opalić nad palnikiem, dorzucić do reszty warzyw. Zalać wszystko wodą (golonka musi być całkowicie przykryta). Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Przykryć, gotować na małym ogniu, aż golonka będzie miękka (nie może się rozpadać). W misce wymieszać miód, musztardę, sól, tymianek, słodką paprykę mieloną i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ugotowaniu wyłowić golonkę, obłożyć marynatą, umieścić w naczyniu żaroodpornym, odstawić na godzinę. Do naczynia z golonką wlać szklankę wywaru z gotowania golonki oraz szklankę ciemnego piwa. Przykryć naczynie żaroodporne, włożyć go do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 200ºC (góra-dół). Czas pieczenia odliczać od momentu nagrzania piekarnika. Po godzinie pieczenia (co jakiś czas należy golonkę polewać wywarem z dna naczynia) odkryć, piec jeszcze 20 minut.

!Na reszcie wywaru z gotowania golonki można zrobić np. krupnik!

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: