rondel

#inne, #awokado, #czosnek, #limonka, #chili, #oliwa z oliwek, #kuchnia meksykańska, #guacamole, #Thermomix

05 lutego 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Guacamole na ostro

Pyszne guacamole w wersji na ostro.

Przepis znalazłam na stronie https://develey.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado

  • 1 mała cebula

  • 2 duże ząbki czosnku

  • 0,5 papryczki chili

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • sok z 0,5 limonki

  • sól

  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę. Łyżką dokładnie wydrążyć miąższ, rozgnieść je widelcem na pastę. Dodać sok z limonki, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekaną papryczkę chili oraz cebulę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę. Łyżką dokładnie wydrążyć miąższ, dać go do czystego i suchego naczynia miksującego. Dodać sok z limonki, oliwę z oliwek, papryczkę chili pokrojoną na kawałki, obrane i pokrojone na kawałki czosnek oraz cebulę, rozdrobnić 8 sekund/obr.4. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: