#gulasz, #mięsa, #łopatka wieprzowa, #dania główne, #papryka, #cebula, #czosnek, #chili, #smalec, #marchewka, #przecier pomidorowy
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepis na pyszny gulasz wieprzowy znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
970 g łopatki wieprzowej
70 g smalcu
3 cebule
2 marchewki
2 papryki
4 ząbki czosnku
3 szklanki rosołu / bulionu drobiowego
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
szczypta chili
Wykonanie tradycyjne:
Łopatkę opłukać, dokładnie osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Wrzucić do miski. Dodać do niej słodką paprykę, sól, pieprz i chili. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę do miski. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozpuścić 20 g smalcu. Dać mięso, Podsmażyć co jakiś czas mieszając na średniej mocy palnika 25 minut. Cebule obrać, pokroić na drobną kostkę. Marchewkę obrać, pokroić na pół plasterki. Na drugiej patelni rozpuścić 50 g smalcu. Dodać cebulę, podsmażać 5 minut. Potem dodać marchewkę, wymieszać, podsmażać kolejne 15 minut. Co jakiś czas mieszać warzywa. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Dodać do reszty warzyw, wymieszać, smażyć jeszcze 10 minut. Podsmażone warzywa dodać do mięsa, wlać rosół / bulion drobiowy. Dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu przez minimum dwie godziny (aż mięso będzie miękkie). Na koniec dodać do gulaszu przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: