#ciasteczka, #desery, #drożdże, #olejek, #cukier puder, #śmietana 18 %, #margaryna, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Miałam ochotę na jakieś ciastko.
Nie kupne ze sklepu tylko domowe.
Przepis znalazłam kiedyś w książce Wandy Piotrowiakowej pt.: „Piekę ciasta i ciasteczka”.
Nie są one za słodkie, ale to przecież zawsze idzie zmienić przekładając je np. dżemem ;)
Na około 65 ciasteczek:
2 szklanki mąki pszennej
125 g margaryny / masła
1 jajko + 2 żółtka + białko do smarowania
20 g świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)
1 łyżka śmietany 18%
olejek waniliowy
cukier kryształ do posypania
Wykonanie tradycyjne:
Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, żółtka, cukier puder, drożdże roztarte z cukrem, śmietanę 18 % i olejek waniliowy. Zarobić ciasto nożem, a następnie zagnieść szybko ręką. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wyciąć foremką gwiazdki. Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze, posmarować każdą białkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg), aż się zarumienią.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajko, dodać żółtka, miękkie masło/margarynę, cukier puder, drożdże roztarte z cukrem, śmietanę 18 %, mąkę i olejek waniliowy. Wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wyciąć foremką gwiazdki. Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze, posmarować każdą białkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg), aż się zarumienią.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: