#przekąski, #drożdże, #parówki, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawy pomysł na inne hot dogi.
Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis ze strony https://cookidoo.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 20 sztuk:
90 g mleka
10 g cukru
60 g masła
15 g świeżych drożdży
2 żółtka + 1 jajko do posmarowania
300 g mąki pszennej + 1 łyżka
1 płaska łyżeczka soli
10 parówek
Wykonanie tradycyjne:
Parówki obrać z folii, przeciąć na połowę. Masło rozpuścić, odstawić. Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka oraz zaczyn. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przełożyć ciasto oprószony mąką blat. Rozwałkować na prostokąt (około 30 x 40 centymetrów), pociąć ostrym nożykiem na paski (około 2 x 40 centymetrów). Każdym paskiem owijać połówkę parówki. Układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wsadzić do zimnego piekarnika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 30 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i scuhego naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier oraz połowę masła, podgrzewać 1 minutę/37°C/obr. 2. Dodać pokruszone drożdże i 2 żółtka, wymieszać 3 sekundy/obr. 3. Wsypać mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Dodać 30 g masła, wyrobić kolejną 1 minutę/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć ciasto oprószony mąką blat. Rozwałkować na prostokąt (około 30 x 40 centymetrów), pociąć ostrym nożykiem na paski (około 2 x 40 centymetrów). Każdym paskiem owijać połówkę parówki. Układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wsadzić do zimnego piekarnika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 30 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: