rondel

#przekąski, #drożdże, #parówki, #Thermomix

24 kwietnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Hot dogi kibica 

Ciekawy pomysł na inne hot dogi.

Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis ze strony https://cookidoo.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 20 sztuk:

  • 90 g mleka

  • 10 g cukru

  • 60 g masła

  • 15 g świeżych drożdży

  • 2 żółtka + 1 jajko do posmarowania

  • 300 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 10 parówek

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Parówki obrać z folii, przeciąć na połowę. Masło rozpuścić, odstawić. Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka oraz zaczyn. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przełożyć ciasto oprószony mąką blat. Rozwałkować na prostokąt (około 30 x 40 centymetrów), pociąć ostrym nożykiem na paski (około 2 x 40 centymetrów). Każdym paskiem owijać połówkę parówki. Układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wsadzić do zimnego piekarnika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 30 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i scuhego naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier oraz połowę masła, podgrzewać 1 minutę/37°C/obr. 2. Dodać pokruszone drożdże i 2 żółtka, wymieszać 3 sekundy/obr. 3. Wsypać mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Dodać 30 g masła, wyrobić kolejną 1 minutę/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć ciasto oprószony mąką blat. Rozwałkować na prostokąt (około 30 x 40 centymetrów), pociąć ostrym nożykiem na paski (około 2 x 40 centymetrów). Każdym paskiem owijać połówkę parówki. Układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wsadzić do zimnego piekarnika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 30 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: