#śniadania, #kuchnia hiszpańska, #oliwa z oliwek, #cebula, #pomidor, #papryka, #chorizo, #zioła toskańskie, #szczypiorek, #inne
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna jajecznica z dodatkiem ostrej kiełbasy chorizo i warzyw.
Przepis znalazłam na stronie https://www.alemeksyk.eu/.
Odrobinę go przerobiłam i na pewno będę często do niego wracać ;)
4 jajka
0,5 cebuli
0,5 papryki czerwonej
1 pomidor
50 g chorizo
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka ziół toskańskich
sól
szczypiorek
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Chorizo pokroić w drobna kostkę. Na patelnię dać oliwę, cebulę, paprykę i chorizo, smażyć od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Dodać umytego i drobno pokrojonego pomidora oraz masło. Chwilę smażyć. W misce roztrzepać jajka, doprawić solą i ziołami toskańskimi do smaku, wlać na patelnie. Mieszać jajecznicę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podawać posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: