#inne, #zioła toskańskie, #oliwa z oliwek, #szczypiorek, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Oglądałam ostatnio odcinek, gdzie Karol Okrasa robił to danie.
Postanowiłam też spróbować.
Przepis można znaleźć na stronie https://kuchnialidla.pl/.
3 jajka
sól
pieprz czarny mielony
zioła toskańskie
oliwa z oliwek
szczypiorek
Wykonanie tradycyjne:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka odstawić na talerzu z odrobiną wody. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Za pomocą łyżki uformować na niej 3 chmurki, w każdej zrobić wgłębienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 5 -7 minut. Wyjąć, do wgłębień dać żółtka, posolić, popieprzyć, posypać ziołami toskańskimi. Piec kolejne 2 - 3 minuty. Przed podaniem posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wykonanie w Thermomixie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka odstawić na talerzu z odrobiną wody. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek wlać białka, dodać sól, ubijać 2 minuty/obr. 3.5 lub do momentu, gdy piana będzie sztywna. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Za pomocą łyżki uformować na niej 3 chmurki, w każdej zrobić wgłębienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 5 -7 minut. Wyjąć, do wgłębień dać żółtka, posolić, popieprzyć, posypać ziołami toskańskimi. Piec kolejne 2 - 3 minuty. Przed podaniem posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: