#zupa, #kapusta kiszona, #cebula, #czosnek, #boczek, #ziemniaki, #marchewka, #majeranek, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kapuśniaczek za oknem i na talerzu ;)
#przepis autorski
700 g rosołu
kawałek wędzonego boczku
kawałek cebuli
2 marchewki
6 średnich ziemniaków
300 g kapusty kiszonej
3 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżeczka majeranku suszonego
Wykonanie tradycyjne:
Boczek obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek, obrać i pokroić w drobną kostkę, dorzucić do boczku. Chwilę razem smażyć, aż cebula się zeszkli. Marchewkę i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do garnka z rosołem. Gotować, aż marchewka i ziemniaki będą miękkie. Kapustę kiszoną odcisnąć, drobno posiekać. Dorzucić do zupy wraz z majerankiem. Gotować, aż kapusta zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć odciśnięta kapustę kiszoną, rozdrobnić 3 sekundy/obroty 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cebulę i obrany czosnek, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać boczek bez skóry, pokrojony w kostkę, dusić 3 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać rosół, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, gotować 15minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać do naczynia miksującego rozdrobnioną kapustę kiszoną i majeranek, gotować 15 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: