rondel

#zupa, #kapusta biała, #cebula, #por, #papryka, #pomidor, #marchewka, #seler, #sos sojowy, #maggi, #Thermomix

22 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Kapuśniak z białej kapusty

Ciekawy pomysł na pyszną zupę z białej kapusty.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Składniki

  • 500 g białej kapusty

  • 250 g czerwonej papryki

  • 50 g cebuli

  • 150 g korzenia selera

  • 150 g marchewki

  • 100 g pora

  • 500 g rosołu / bulionu warzywnego

  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 20 g masła

  • 400 g pomidorów w puszce krojonych

  • maggi

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Kapustę poszatkować na małe kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Selera, marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać rosołem / bulionem warzywnym. Dodać masło, sos sojowy, pieprz i sól. Gotować 20 minut. Dodać pomidory z puszki gotować jeszcze 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki: kapustę, paprykę i cebulę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 8 sekund/obroty 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki: seler, marchewkę i pora, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Dodać wcześniej rozdrobnione warzywa, rosół/bulion warzywny, sos sojowy, pieprz, sól, masło. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 20 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 2. Dodać pomidory z puszki. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować jeszcze 5 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 2. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: