#zupa, #kapusta biała, #cebula, #por, #papryka, #pomidor, #marchewka, #seler, #sos sojowy, #maggi, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawy pomysł na pyszną zupę z białej kapusty.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
500 g białej kapusty
250 g czerwonej papryki
50 g cebuli
150 g korzenia selera
150 g marchewki
100 g pora
500 g rosołu / bulionu warzywnego
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
0,5 łyżeczki soli
20 g masła
400 g pomidorów w puszce krojonych
maggi
Wykonanie tradycyjne:
Kapustę poszatkować na małe kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Selera, marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać rosołem / bulionem warzywnym. Dodać masło, sos sojowy, pieprz i sól. Gotować 20 minut. Dodać pomidory z puszki gotować jeszcze 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki: kapustę, paprykę i cebulę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 8 sekund/obroty 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki: seler, marchewkę i pora, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Dodać wcześniej rozdrobnione warzywa, rosół/bulion warzywny, sos sojowy, pieprz, sól, masło. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 20 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 2. Dodać pomidory z puszki. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować jeszcze 5 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 2. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: