#zupa, #kapusta biała, #kapusta kiszona, #kiełbasa, #czosnek, #cebula, #oliwa z oliwek, #majeranek, #ziemniaki, #marchewka, #przecier pomidorowy, #maggi, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawy pomysł na kapuśniak zarówno z kiszonej jak i z białej kapusty.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
150 g kapusty kiszonej
115 g cebuli
1 ząbek czosnku
20 g oliwy z oliwek
115 g białej kapusty
125 g marchewki
1000 g bulionu drobiowego / rosołu
180 g ziemniaków
190 g kiełbasy
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
0,5 łyżeczki soli
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku suszonego
maggi
Wykonanie tradycyjne:
Kapustę kiszoną opłukać, odcisnąć, drobno pokroić. Kapustę białą poszatkować na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dusić na oliwie z oliwek. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do cebuli, przesmażyć. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Do bulionu drobiowego / rosołu dać sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy, białą kapustę, marchewkę i przesmażone rzeczy. Gotować 10 minut. Dodać ziemniaki (umyte, obrane, pokrojone w kostkę) gotować jeszcze 5 minut. Na patelni po cebuli przesmażyć pokrojoną na kawałki kiełbasę. Dodać ją razem z kapustą kiszoną i majerankiem do gotujących się rzeczy. Całość gotować jeszcze 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć odciśnięta kapustę kiszoną, rozdrobnić 3 sekund/obroty 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną na kawałki cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę z oliwek, dusić 3 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać poszatkowana na kawałki białą kapustę i obraną, pokrojoną marchewkę, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Dodać 700 g rosołu / bulionu drobiowego, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy, gotować 10 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać obrane, umyte, pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 5 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać pokrojoną na kawałki kiełbasę razem z rozdrobnioną kapustą kiszoną i majerankiem, resztę bulionu drobiowego / rosołu, gotować 20 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: