Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Kapustę kiszoną opłukać, odcisnąć, drobno pokroić. Kapustę białą poszatkować na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dusić na oliwie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do cebuli, przesmażyć. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Do rosołu/bulionu dać sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat pomidorowy, białą kapustę, marchewkę i przesmażone rzeczy. Gotować 10 minut. Dodać ziemniaki (umyte, obrane, pokrojone w kostkę) gotować jeszcze 5  minut. Na patelni po cebuli przesmażyć pokrojoną na kawałki kiełbasę. Dodać ją razem z kapustą kiszoną i majerankiem do gotujących się rzeczy. Całość gotować jeszcze 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego włożyć odciśnięta kapustę kiszoną, rozdrobnić 3 sekund/obroty 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną na kawałki cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę, dusić 3 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać pokrojona na kawałki białą kapustę i marchewkę, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Dodać 800 g rosołu/bulionu warzywnego, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat pomidorowy, gotować 10 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać obrane, umyte, pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 5 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Kiełbasę przesmażyć. Dodać do naczynia miksującego razem z rozdrobniona kapusta kiszoną i majerankiem, uzupełnić rosołem/bulionem warzywnym do podziałki 2 litry, gotować 20 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. 

Sposób przygotowania

  • 150 g kapusty kiszonej

  • 115 g cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • 20 g oliwy z oliwek 

  • 115 g białej kapusty

  • 125 g marchewki

  • 800 g rosołu / bulionu warzywnego

  • 180 g ziemniaków

  • 190 g kiełbasy

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe, suszone

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego

  • maggi

Składniki

Ciekawy pomysł na kapuśniak zarówno z kiszonej jak i z białej kapusty.

Przepis pochodzi ze strony https://cookidoo.pl/.

Kapuśniak z kapusty mieszanej

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

19 października 2020

#zupa, #kapusta, #czosnek, #cebula, #oliwa, #majeranek, #ziemniaki, #marchew, #Thermomix

rondel