#inne, #kapusta kiszona, #marchewka, #cebula, #majeranek
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna kapusta zasmażana.
Idealna do żeberek czy golonka.
Przepis znalazłam na stronie https://ania-gotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
200 g kapusty kiszonej
0,5 marchewki
0,5 cebuli
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka masła
0,25 szklanki wody z gotowania kapusty
0,5 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżeczki cukru
sól
pieprz czarny mielony
0,5 łyżeczki majeranku suszonego
maggi
Wykonanie tradycyjne:
Kapustę kiszoną wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Odlać (zostawić 0,25 szklanki wody z gotowania kapusty), przestudzić, posiekać nożem. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wymieszać z kapustą. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Pod koniec smażenia dodać mąkę. Ciągle mieszając przesmażyć razem chwilę, aż powstanie jednolita zasmażka. Wyłączyć ogień. Na patelnię z zasmażką wlać cały czas mieszając odstawioną wodę z gotowania kapusty. Dodać kapustę z marchewką, majeranek i cukier. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. Najlepiej smakuje na ciepło.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: