#kapusta biała, #jabłka, #przecier pomidorowy, #cebula, #chili, #śmietana 18 %, #inne
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejny ze smaków mojego dzieciństwa.
Ulubiona kapusta, którą zawsze robiła dla mnie Babcia ;)
główka kapusty białej
kilka kwaśnych jabłek
300 ml bulionu drobiowego / rosołu
1 słoiczek przecieru pomidorowego
2 średnie cebule
1 łyżka śmietany 18%
sól
pieprz czarny mielony
chili
1 łyżeczka masła
50 - 100 ml wody
Wykonanie tradycyjne:
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Usmażyć podlewając wodą, aby jabłka się nie przypaliły. Na maśle zeszklić obrane i drobno pokrojone cebule, pod koniec dodać śmietanę 18 %. Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać do niej usmażone jabłka, cebulę, przecier pomidorowy i bulion drobiowy / rosół. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przesmażyć. Na końcu dodać odrobinę chili, wymieszać.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: