#inne, #kapusta kiszona, #boczek, #cebula, #ziemniaki, #olej
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszna kapusta zasmażana według przepisu Teściowej.
Ulubiona mojego Męża ;)
500 g kapusty kiszonej
kawałek boczku wędzonego
1 cebula
2 średnie ziemniaki
1 chochelka wody z gotowania ziemniaków (osolonej)
sól
pieprz czarny mielony
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Kapustę kiszoną wrzucić do garnka, zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Odlać, przestudzić, posiekać nożem. Cebulę obrać, drobno posiekać. Z boczku zdjąć skórę, pokroić w drobną kostkę. Na odrobinie oleju (jeśli boczek jest chudy) usmażyć boczek, po chwili dodać do niego cebulę. Przesmażyć. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich wodę z gotowania ziemniaków, wymieszać. Całość przelać na patelnię z boczkiem i cebulą. Smażyć razem na małym ogniu, aż ziemniaki stracą "surowość". Gotową zasmażkę dodać do kapusty kiszonej, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Najlepiej smakuje na ciepło.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: