#dania główne, #mięsa, #karkówka, #sos, #oregano, #sos sojowy, #cebula, #czosnek, #majeranek, #olej, #papryka
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejny sposób na przygotowanie karkówki na obiad.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
kawałek karkówki
2 cebule
0,5 litra bulionu wołowego / rosołu
trochę zimnej wody do zagęszczenia
olej do smażenia
sól
pieprz czarny mielony
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku suszonego
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia
Wykonanie tradycyjne:
Karkówkę opłukać, dokładnie wytrzeć, pokroić na plastry. Każdy rozbić, pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor. Wrzucić do garnka. Na tym samym tłuszczu zeszklić obrane, pokrojone w drobną kostkę cebule wraz z pokrojonymi na małe kawałki obranymi ząbkami czosnku. Gdy cebula się zeszkli, wszystko z patelni zlać do garnka z mięsem. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, paprykę słodką, oregano, bulion wołowy / rosół oraz sos sojowy. Garnek przykryć, całość zagotować. Zmniejszyć moc palnika, dusić pod przykryciem 45 minut. Pod koniec podbić mąką wymieszaną z zimną wodą, zagotować.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: