Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Kiełbasę pokroić w talarki, usmażyć na patelni na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Odłożyć na ręcznik papierowy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora umyć, pokroić na półplasterki. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Na patelnię po kiełbasie wrzucić cebulę i pora, smażyć razem kilka minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek i pomidory w puszce. Przesmażyć razem kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodać rosół / bulion warzywny, kaszę jęczmienną, przecier pomidorowy oraz przyprawy (maggi, pieprz, sól, paprykę słodką, oregano, bazylię). Dusić na małym ogniu, aż kasza będzie miękkie (co jakiś czas mieszając). Pod koniec dodać usmażoną kiełbasę, aby się zagrzała. Posypać natką pietruszki. 

Sposób przygotowania

  • 2 kiełbasy podwawelskie

  • 400 g pomidorów w puszce

  • 1 cebula

  • 0,5 dużego pora

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej

  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego

  • 750 ml rosołu / bulionu drobiowego

  • 0,5 łyżki maggi

  • 0,5-0,75 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 0,25 łyżeczki oregano suszonego

  • 0,25 łyżeczki suszonej bazylii

  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • olej do smażenia

Składniki

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe ;)

Kasza jęczmienna w sosie pomidorowym z kiełbasą

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

25 lutego 2022

#dania główne, #kiełbasa, #por, #cebula, #czosnek, #bazylia, #oregano, #pietruszka, #pomidory, #olej, #kasza jęczmienna, #papryka

rondel