rondel

#dania główne, #kiełbasa, #por, #cebula, #czosnek, #bazylia, #oregano, #pietruszka, #pomidor, #olej, #kasza jęczmienna, #papryka

25 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Kasza jęczmienna w sosie pomidorowym z kiełbasą

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 2 kiełbasy podwawelskie

  • 400 g pomidorów w puszce krojonych

  • 1 cebula

  • 0,5 dużego pora

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej

  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego

  • 750 ml rosołu / bulionu drobiowego

  • 0,5 łyżki maggi

  • 0,5-0,75 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 0,25 łyżeczki oregano suszonego

  • 0,25 łyżeczki suszonej bazylii

  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Kiełbasę pokroić w talarki, usmażyć na patelni na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Odłożyć na ręcznik papierowy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora umyć, pokroić na półplasterki. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Na patelnię po kiełbasie wrzucić cebulę i pora, smażyć razem kilka minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek i pomidory w puszce. Przesmażyć razem kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodać rosół / bulion drobiowy, kaszę jęczmienną, przecier pomidorowy oraz przyprawy (maggi, pieprz, sól, paprykę słodką, oregano, bazylię). Dusić na małym ogniu, aż kasza będzie miękkie (co jakiś czas mieszając). Pod koniec dodać usmażoną kiełbasę, aby się zagrzała. Posypać natką pietruszki. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: