#dania główne, #kiełbasa, #por, #cebula, #czosnek, #bazylia, #oregano, #pietruszka, #pomidor, #olej, #kasza jęczmienna, #papryka
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i sycące danie jednogarnkowe ;)
#przepis autorski
2 kiełbasy podwawelskie
400 g pomidorów w puszce krojonych
1 cebula
0,5 dużego pora
2 ząbki czosnku
1 szklanka kaszy jęczmiennej
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
750 ml rosołu / bulionu drobiowego
0,5 łyżki maggi
0,5-0,75 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
0,25 łyżeczki oregano suszonego
0,25 łyżeczki suszonej bazylii
0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Kiełbasę pokroić w talarki, usmażyć na patelni na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Odłożyć na ręcznik papierowy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora umyć, pokroić na półplasterki. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Na patelnię po kiełbasie wrzucić cebulę i pora, smażyć razem kilka minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek i pomidory w puszce. Przesmażyć razem kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodać rosół / bulion drobiowy, kaszę jęczmienną, przecier pomidorowy oraz przyprawy (maggi, pieprz, sól, paprykę słodką, oregano, bazylię). Dusić na małym ogniu, aż kasza będzie miękkie (co jakiś czas mieszając). Pod koniec dodać usmażoną kiełbasę, aby się zagrzała. Posypać natką pietruszki.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: