rondel

#dania główne, #kiełbasa, #cebula, #chili, #bazylia, #oregano, #fasola, #pomidory, #olej, #kasza jęczmienna, #sos sojowy, #przecier pomidorowy, #papryka

07 grudnia 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Kasza jęczmienna w sosie pomidorowym z kiełbasą II 

Kolejna wersja pysznego dania jednogarnkowego ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 1 kiełbasa podwawelska

  • 400 g pomidorów w puszce krojonych z chili

  • 1  puszka fasoli

  • 1 cebula

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

  • 500 ml rosołu / bulionu drobiowego

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 0,25 łyżeczki oregano suszonego

  • 0,25 łyżeczki suszonej bazylii

  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Kiełbasę pokroić w talarki, usmażyć na patelni na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Odłożyć na ręcznik papierowy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelnię po kiełbasie wrzucić cebulę, smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać fasolę bez zalewy i pomidory w puszce z chili. Przesmażyć razem kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodać rosół / bulion drobiowy, kaszę jęczmienną, przecier pomidorowy oraz przyprawy (sos sojowy, pieprz, sól, paprykę słodką, oregano, bazylię). Dusić na małym ogniu, aż kasza będzie miękkie (co jakiś czas mieszając). Pod koniec dodać usmażoną kiełbasę, aby się zagrzała.  Podawać na ciepło.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: