rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #mąka orkiszowa, #mleko w proszku, #smalec

21 marca 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Kaszubski chleb na podmłodzie

Pyszny chleb na podmłodzie z dodatkiem mleka w proszku i smalcu.

Przepis znalazłam na stronie https://www.staregary.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

Podmłoda:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej

  • 15 g świeżych drożdży

  • 250 ml ciepłej wody

Ciasto właściwe:

  • 8 g soli 

  • 50 ml ciepłej wody 

  • 350 g mąki pszennej 

  • 30 g mleka w proszku

  • 15 g smalcu

  • cała podmłoda

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Zacząć od podmłody. Wodę, pokruszone drożdże i mąkę, dokładnie wymieszać. Przykryć, odstawić na noc. 

Smalec rozpuścić, ostudzić. Do miski dać ciepłą wodę i sól, wymieszać. Dodać pokruszone mleko w proszku, całą podmłodę i mąkę, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony smalec. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić  w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożykiem. Piekarnik nagrzać do 220ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 5 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć blachę z gorącą wodą, zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: