#chleb, #pieczywo, #drożdże, #mąka orkiszowa, #mleko w proszku, #smalec
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny chleb na podmłodzie z dodatkiem mleka w proszku i smalcu.
Przepis znalazłam na stronie https://www.staregary.pl/.
Odrobine go przerobiłam ;)
Podmłoda:
250 g mąki orkiszowej jasnej
15 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
Ciasto właściwe:
8 g soli
50 ml ciepłej wody
350 g mąki pszennej
30 g mleka w proszku
15 g smalcu
cała podmłoda
Wykonanie tradycyjne:
Zacząć od podmłody. Wodę, pokruszone drożdże i mąkę, dokładnie wymieszać. Przykryć, odstawić na noc.
Smalec rozpuścić, ostudzić. Do miski dać ciepłą wodę i sól, wymieszać. Dodać pokruszone mleko w proszku, całą podmłodę i mąkę, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony smalec. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożykiem. Piekarnik nagrzać do 220ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 5 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć blachę z gorącą wodą, zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: